Emlak vergisi oranlarının yeniden belirlenmesi ve bazı ilçelerde çok yüksek zamlar yapılması vatandaşın büyük tepkisini çekiyor. Beyoğlu ve Beşiktaş ilçelerindeki astronomik artış, hem mülk sahiplerini hem de kiracıları kara kara düşündürüyor. Beyoğlu ve Beşiktaş esnafı "Mülk sahipleri emlak vergisi artışını kiraya yansıtacak. Bu yükün altından nasıl kalkarız" diyerek zam oranına tepki gösteriyor.

REKOR BEYOĞLU'NDA

Her 4 yılda bir takdir komisyonları tarafından belirlenen emlak vergi oranları, bu sene birçok ilçede astronomik artışlarla dikkat çekti. 2018-2021 yılları arasında geçerli olacak vergi artışı, şimdiden vatandaşları kara kara düşündürmeye başladı. Hem mülk sahipleri hem de konut ve işyeri kiracıları kaygılı. Yaşadığı değer kaybına rağmen vergi artırımın başında gelen ilçelerden biri olan Beyoğlu, yüzde 700'lük artışla büyük dikkat çekiyor. Ciddi anlamda ekonomik kayıp yaşayan Beyoğlu esnafının ağır vergilerle beli büküleceğe benziyor. Konu ile ilgili konuşan esnaflar, "Son aylarda özellikle eğlence mekanlarına yönelik zabıta operasyonları yapılıyor. Ağır faturalar ödemek zorunda kalıyoruz. Beyoğlu'nun yaşadığı değer kaybının faturası esnafa kesiliyor" diyor.

FATURA ESNAFA KESİLDİ

Beyoğlu ile ilgili ortaya atılan iddiaların başında Tarlabaşı projesinin hedefine ulaşamadığı geliyor. Bu durumun da belediyenin mali açıdan belini büktüğü gelen haberler arasında.
Artan vergi oranlarının kira artışlarını da artıracağı görüşünü savunan Beyoğlu Kent Savunması konu ile çarpıcı açıklamada bulundu. 4 yılda bir gerçekleşen vergi artış oranının belirlenmesinin hukuka uygun gerçekleşmediğini belirten Beyoğlu Kent Savunması yetkilileri, söz konusu artışta muhtarlara danışılmadığını belirtti. 

TEHDİTLE İMZA İDDİASI

Muhtarlardan tehdit zoruyla imza toplandığını da iddia eden Beyoğlu Kent Savunması yetkilileri, yapmış oldukları yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Beyoğlu belediyesi mevcut yönetimi kendi bildiği yöntemlerle, hakkaniyetli bir değerleme çalışması yapmadan binalara değer biçmiş ve ortaya söz konusu orantısız bedeller çıkmıştır. Muhtarlar asla toplantılara çağrılmamıştır. Bu anlamda usulen gayri hukuki davranan belediye, ortaya çıkan oranları muhtarlara zorla imzalatmaya çalışmıştır. Belediye sınırları içerisinde yer alan 45 mahallenin muhtarının neredeyse tamamı hem sürece hem de değer oranlarına itiraz etmiş, önlerine gelen belgeyi imzalamamıştır. Bu muhtarlar arasında iktidarla yakın ilişki içinde olanlar sayıca çoğunluktadır. Uzun süren müzakereler ve yer yer tehditler sonucu imzalar zorla alınmıştır. Kendisine en az oy veren birkaç mahalleye şirin görünmek adına oranlarda indirime gidilerek oralardan onay alınmıştır. Belgeyi imzalamayarak, mahallelisine karşı vebal altına girmek istemeyen 5 muhtar itirazını sürdürmeye devam etmektedir." 

Beyoğlu Kent Savunması yetkilileri 15 Eylül'de gerçekleşecek olan Beyoğlu Belediye Meclisi'nde de bu konuyu soru önergesi olarak meclise sunacaklarını belirtti.

KILIÇDAROĞLU'NA ŞİKAYET

Beyoğlu'ndan sonra Beşiktaş Belediyesi de yüzde 400'e varan emlak artış bedeli ile vatandaşların tepkisini çekiyor. 2018 yılında geçerli olacak karara ilk karşı çıkan Beşiktaşlı muhtarlar oldu. Vatandaşların bu parayı ödeyemeyeceğini savunan muhtarlar, emlak vergilerinde düşüş istiyor. Beşiktaş Belediyesi ise vergi oranlarında geri adım atmamaya kararlı. İddialara göre, Beşiktaş Belediyesi'nin kasasında para kalmadı ve vergisini ödeyemeyen vatandaşlardan haciz yolu ile topladığı paralar sayesinde bankadan kredi çekebilecek.

Duruma karşı çıkan 9 muhtar Beşiktaş Muhtarlar Derneği'nden istifa etti. Ayrıca, Beşiktaş'taki emlak vergisi artış oranları ile ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da çok sayıda şikayet gittiği öğrenildi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan hukukçular, vatandaşların muhtarlıklardan kendi arazileri için belirlenen birim değeri öğrenebileceklerini belirtti. Vergi mahkemelerine başvuru için 30 iş gününün geçerli olduğunu ve bu sürenin de 7 Eylül tarihinde dolacağını belirten uzmanlar, vatandaşları uyardı.

Sibel Gülersöyler