Türk Hava Yolları (THY) CEO'su Bilal Ekşi, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde (İAÜ) "Havacılık Yönetimi Sempozyumu" nda öğrencilerle buluştu. Öğrencilere sivil havacılıktaki iş imkanlarından ve THY'nin yapısından bahsetti. "Çağrıyı Duy... Kalplere Dokun" başlıklı sempozyumda konuşan Türk Hava Yolları CEO'su Bilal Ekşi, "THY ülke içinde ve ülke dışında her yere uçmaktadır. Bu Türk milletinin gururudur. 2003'teki dönüşümle 'Hava yolunu halkın yolu' yaptık." ifadelerini kullandı. Atatürk'ün "İstikbal Göklerdedir" sözünün THY'nin kuruluşunda etkisi olduğunu ve şirketin sembolünden bahseden Bilal Ekşi, "1933 yılında Türkiye'de 4 noktada, 5 uçakla kuruldu. Atatürk'ün 'İstikbal Göklerdedir' sözü THY' nin anahtarı oldu, 1947 yılında ilk yurt dışı seferini Atina'ya yaptı. THY'nin sembolü 1959 yılında yaban kazı olarak seçildi. Yaban kazı 'Atlantik kuşu' olduğundan bizim için idealdi." şeklinde konuştu.

DÜNYAYA AÇILDI

Türkiye'de sivil havacılıkta 2003'te dönüşüm yaşandığını ve şirket vizyonunun geliştiğini söyleyen Ekşi, "2003 yılında Türkiye de sivil havacılık dönüşüm sürecini girdi. 'Havayolu halkın olacaktır' yoluyla liberalizme yöneltildi. THY bastırılmış yapıdayken, sadece kendine yeter fikri bulunmaktaydı. Dönüşüm sonrası dünyaya açıldı. 2006'ya kadar THY devlet şirketiydi, sonra özelleşti. Şirketi esnek bir şekilde yönettik. Şirketin yüzde 51'i halkın, yüzde 49'u devletin durumunda. Şirket vizyonumuz, 2023 yılında 500 ve üstü uçak sahibi olabilmek" dedi.

Dünyanın THY' nin kanatları altında olduğu belirten Ekşi, Codeshare Anlaşmasıyla diğer hava yolu şirketleriyle iletişim içinde oldukları söyledi, "Dünya' da 121 ülkeye uçuyoruz, en çok ülkeye uçan havayolu şirketiyiz. Dünyanın en büyük 4.Network ağına sahibiz. Codeshare Anlaşmasıyla diğer şirketlerle anlaşma içindeyiz. Uçak menzillerinden dolayı her yere uçamıyoruz, THY biletleriyle uçacağınız yerlere diğer şirketlerin uçaklarıyla gidebilirsiniz." diye konuştu.

3 KAT HIZLI BÜYÜDÜ

Sivil havacılıkta uluslararası şirketlerle yarış içinde olduklarını ve Türkiye'nin gelişimi için uğraştıklarını anlatan Çetin, "Uçtuğumuz kilometre boyunca dünyada 13.sıra, Avrupa da 5. sıradayız. Amerika sivil havacılık dalında egemen konumunda. Türkiye, dünya havacılığına göre 3 kat daha hızlı büyüdü. Böylece THY global hale geldi. Avrupa'nın 2. büyük kargo taşıyıcısı şirketi haline geldik. Türkiye'nin gelişimi için katma değerli iş yapmalıyız." dedi.

THY CEO'su Bilal Ekşi'ye, İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli tarafından plaket takdimi yapıldı. 

Haber: Sercan Şenyıldız (İAHA)