Ne çok şey dileriz hayatımızda. Bir evimiz olsa, güzel bir otomobilim olsa, sevdiğim kız benimle evlense... Bitmez bu dileklerimiz. İstanbul'da öyle mekânlar vardır ki gideriz dileklerimiz oralarda dile getiririz.  İstanbul'un ruhuna uyar bu.
Bunlardan bir tanesi Telli Baba türbesidir. Sarıyer sırtlarında Rumelikavağı'ndadır türbe. Manzaralı bir yerdedir; ama öyle böyle bir manzara değil orası, boğaza hâkimdir. Karşı tarafta Anadolukavağı, aşağıda ayaklarınızın altında İstanbul Boğazı, yani manzaraya doyarsınız türbe önünde.

DİLEK DİLEME USÜLÜ 

Buraya gelirken Google hazretlerine sordum. Telli Babaya daha çok evlenmek isteyenler geliyormuş; çocuk yapmak, ev almak, şifa bulmak için de gelenler varmış. Peki nasıl dilekte bulunacaksınız Telli Babaya? Usulü şöyle: Türbedeki tellerden keseceksiniz bir de dua edeceksiniz. Diyorlar ki telleri ne kadar kısa keserseniz dileğiniz o kadar çabuk olur. Eğer dileğiniz kabul olursa Telli Babaya giderek tel bırakmanız gerekiyor. 

PARA DA BIRAKILIYOR 

Telli Baba Türbesine indim. Tahta merdivenlerden aşağıya indiğimde bizi Muammer Savaş Hoca karşıladı. Aşağıda dilek dileyen birkaç kişi daha gördüm. Muammer Hocanın önündeki masada telleri koymak için ufak torbalar, kesme şekerler, ufak miktarda para vardı. Herkes para bırakmak zorunda değilmiş.  Muammer Hoca: "Buradaki ufak torbaları alın dileğinizi dileyin sonra ufak ufak teller keserek torbaya koyun. Kestiğiniz telleri mutlaka torbaya yerleştirin. Yoksa bir dahaki gelişinizde telleri kaybedersiniz.''

KIZI EVLENMİŞ

Hocanın söylediklerine uyduk. Dileklerimizi diledik ama ne olduğunu size söyleyemeyiz. İçeride dileklerini dileyen üç hanım gözümüze çarptı. Merakıma dayanamayarak sordum. ''İlk gelişiniz mi yoksa daha önce bir dilek dilemiştiniz de kabul mu oldu?'' İçlerinden birinin ikinci gelişiymiş. Kızı için evlilik dilemiş ve kızı evlenmiş. Şimdi dileği kabul olduğu için tel bırakmaya gelmiş. Yanında gelen iki hanımın da dilekleri var ama sormadık ne diliyorlar diye. Telli Babayla ilgili birçok rivayet var. Muammer Hocayı dinliyoruz: ''Telli Babanın nereli olduğu bilinmiyor. Fakat Fatih Sultan Mehmet döneminde orduda tabur imamı olduğu rivayetlerde yer alıyor. Kesin olarak bilinmiyor. Kimisi kadın kimisi erkek diyor.''

GELİNLER AZALMIŞ

Dediğimiz gibi telli baba denilince aklımıza ilk evlilik geliyor. Evlenmeyi dileyen genç kızlar, çocukları için evlilik dileyen anne babalar, hatta gelinliğiyle gelerek evliliği mutlu geçsin diye gelenler bile var. Eskiden Telli Babaya günde 30 gelin gelirmiş ama artık o kadar yokmuş. O zamanlar gelin teli modası varmış. 'Şimdi dönüyorlar arkalarını çiçek atıyorlar' diyor Muammer Hoca. 

'ALLAH'TAN İSTEYECEKSİN'

Muammer Hoca gelenlerin bir şeyi yanlış bildiklerini anlatıyor. Ne olduğunu sorduğumuzda ise şöyle anlatıyor: ''Allah'ı bırakıp da Telli Babadan istersen yandın. Ama Telli babanın yüzü suyu hürmetine yarabbi sana sığındım, güvendim dersen Allah'tan istemektir o. Buraya gelip cahilce dilek dileyen çok var.'' 

Türbeden dışarı çıktık. Yüzümüze bir boğaz rüzgârı çarptı. Sonra yolumuzu Rumelikavağı iskelesine çevirdik. Söylemesi ayıp derler ya kendimize bir midye tava ziyafeti çektik... Başta dediğimiz gibi insanın dilekleri hiç bitmez. Hiç olmayacakmış gibi bir beklentiniz varsa güzel bir boğaz yolculuğuna çıkın bir de Telli Babaya uğrayın.

Haber: Sebahat Çağla Kara(İAHA)
Fotoğraf: Başak Nur Gökçam(İAHA)