Başakşehir'de dere yatağına yapılan Boğazköy Merkez Camii, sağanak yağışlarda su baskını tehdidiyle karşı karşıya kalıyor. Son sağanak yağışlarda da caminin su baskını tehlikesi atlatmasının ardından, bölgede İSKİ tarafından atık su tahliye hattı döşenmeye başlandı. Caminin inşaatı döneminde yapılması gereken altyapı çalışmaları yeni başladı. Bahçeşehir 2. Kısım Mahallesi'ndeki caminin bodrum katı ve otoparkı, hizmete girerken de sular altındaydı. Buradaki su birikintisi tahliye pompasıyla boşaltılarak cami hizmete girmişti.

DERE YATAĞINA YAPILDI

Başakşehir' bağlı Bahçeşehir 2. Kısım Mahallesi'nde bulunan Boğazköy Merkez Camii, 2010 yılında dere yatağına yapıldığı için eleştiri konusu olmuştu. İnşaat ruhsatı alınmadığı için 2009 yılında kazılan temelde uzun süre inşaat yapılmamıştı. İstinat kazıkları çakılıp temel kazısı alındıktan sonra yaklaşık 30 metrelik çukurun büyük bölümü suyla dolmuştu.  Ayrıntılı jeolojik etüt gerektiren alanda (JE3) gerekli zemin iyileştirme çabaları kısmen yapılmıştı.  Caminin temel kazısının çevresinde güvenlik önlemi ve uyarı levhası bulunmadığı için, 2009 yılında yaşanan aşırı yağışta, yoldan geçen İsmet Yüksel isimli vatandaş aracının hakimiyetini kaybederek temel çukurunda oluşan su birikintisine düşmüştü. İsmet Yüksel, boğularak can vermiş, soruşturma dosyası ise kapatılmıştı.

AĞIR KOKU GELİYOR

Dere yatağına yapılan Boğazköy Camii'nin her yağışta bodrum ve otoparkında su sızıntıları olduğundan yakınan cami cemaati, ayrıca rutubet ve nem kokusunun da dayanılmaz hale geldiğini söylüyor. Her yağmur sonrası kokunun giderek ağırlaştığını belirten vatandaşlar, "3 kilometre ötede gasilhanesi olan başka bir cami daha var. Biz camiye karşı değiliz, caminin dere yatağında yapılmasına karşıyız, burada kesinlikle yapılaşma olmamalı" diyerek yer seçimini eleştiriyor.

İMZA TOPLADILAR

Çevre halkı, caminin dere yatağı gibi riskli bir alana yapılmaması için imza kampanyası düzenlemiş ancak sonuç alamamış. Bahçeşehir'in yerlileri ise alanın eskiden tavşan yatağı olduğunu ve şu anda pek görülmeyen kızıl tilkilerin dolaştığını belirtiyor.  İddialara göre, cami inşaatı temel ruhsatı ve inşaat ruhsatı olmadan başlatıldı. Arsa dere yatağında olduğu için alana geniş dolgular yapılması ve istinat duvarları çekilmesi gerekiyordu. Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın akrabası olduğu iddia edilen Osman Aydemir'in, kurduğu cami yaptırma derneği aracılığıyla ruhsatsız inşaata başladığı, "Bir tuğla da sen koy" kampanyasıyla esnaftan toplanan parayla inşaatın sürdüğü öğrenildi.

İSKİ YENİ BAŞLADI

Boğazköy'ün yapılaşmaya elverişsiz arazisinin cami alanı ilan edilmesi ve Boğazköy Camii'nin su baskını tehlikesiyle karşı karşıya kalması üzerine İSKİ gecikmeli olarak bölgede "atık su tahliye hattı" inşaatı başlattı.  Caminin bulunduğu caddede İSKİ'nin künk döşeme çalışması halen devam ediyor. Atık su tahliye kanalıyla, yamaçtan toplanarak gelen ve camiye tehdit oluşturan sel baskınının önlenmesi planlanıyor. Dere yatağında olduğu için caminin bodrum ve otoparkında yağışlı havalarda oluşan su birikintileri için nasıl bir önlem alınacağı ise henüz belli değil.

Sibel GÜLERSÖYLER