Tarihi bir asırı geçen, veda sohbetlerini keskin bir tren düdüğünün kestiği Sirkeci Garı'nda, kişisel çabalarla kurulan bir müze demiryolu tarihini gelecek kuşaklara taşıyor.

Müzede yıllarca Sirkeci-Halkalı arasında yolcu taşıyan elektrikli banliyö treninin makinist bölümü ve Osmanlı döneminden kalan trenlere ilişkin evrak, vesika, harita, plan ve projeler de sergileniyor. Müzede ünlü Orient Ekspress’e ait malzemeler de bulunuyor.

KÜÇÜK BİR ODA MÜZESİ

Küçücük bir müze bugün Marmaray'ın Sirkeci İstasyonu olarak da hizmet veren Sirkeci Garı'ndaki saklı bir hazine gibi duruyor. Müze, ufacık bir girişi olmasına rağmen kocaman bir tarihi barındırıyor. 45.5 metrekarelik alanda 23 Eylül 2005 tarihinde açılmış. Müzenin müdürü ve etrafta dolanan kedilerin annesi Ruhan Çelebi müzenin girişindeki masada ziyaretçilerini karşılıyor.

ORİENT EKSPRES HATIRASI

Yaklaşık 300 parça eser sergileniyor bu küçücük odada. Sirkeci’ de ilk çalıştırılan banliyö treninin makinist bölümünden tutun da tren dünyasına ait Osmanlıdan kalan evrak, vesika, harita, projeler de sergileniyor. Bunların yanında ünlü Orient Ekspres’ine ait malzemeler teçhizat da sergileniyor. Orient Ekspres'in yemek takımlarına ait parçalar da var. Müzede şark demiryollarına ait çeşitli belgeler, demiryollarına ait araçlar da meraklılarını bekliyor.

KOLEKSİYONDAN MÜZEYE

Müzenin kurucusu ve idarecisi Ruhan Çelebi 1881 yılından 2000 yıllara kadar trenle ilgili topladığı malzemelerin çoğaldığını görmüş. Koleksiyoner gibi topladığı demiryolu tarihine dair objeler çoğalınca da kend içabalarıyla bu müzeyi açmış. Küçük müzede can havliyle toplanan parçalar o kadar sıkışmış ki mekân yetersiz görünüyor.

TURİSTLER ÇOK İLGİLİ

Müze içinde özellikle çocuklara trenleri sevdiren Horaby marka, hareketli bir tren seti de bulunuyor. İçinde bir tren ve tramvayın çalıştığı elektrikli tren seti çocuklar kadar anne babaların da ilgisini çekiyor.

Yabancı turistler müzenin en meraklı izleyicilerinden. Tarihi parçaların içinde özgürce dolaşan kediler de gelenlerin ilgisini çekiyor.

Müze pazar ve pazartesi günleri kapalı öteki günlerde ise 16.45’te kapılarını kapatıyor.

BÜŞRA ÖZBAKAN

İstanbul Aydın Haber Ajansı