Milli Eğitim Bakanlığı Veli Akademisi Projesi’ne destek olan İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Pelin Ekşi, düzenlenen online etkinlikle öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırılması ile ilgili öğretmenlere ve velilere tavsiyelerde bulundu.

Kitaplıkta çocukların kitapları için de yer ayrılmalı”

Okuma alışkanlığının bireye ve birey üzerinden topluma kattığı değerlere vurgu yapan Dr. Ekşi, çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılmasında veli-okul işbirliğinin önemli olduğunu söyleyerek, “Bireylerin okuma sevgisini kazanabilmesi için aile örnek bir model sergilemeli. Evde bir kitaplık bulundurulmalı ve kitaplıkta çocukların kitapları için de yer ayrılmalı” diye konuştu.

Çocukların dil gelişimine katkı sağlanabilir”

Ailecek okuma etkinliklerinin düzenlenmesi gerektiğini aktaran Dr. Ekşi, “Aileler çocuklarıyla aynı kitapları okuyarak, bunlar hakkında konuşup sohbet ortamı yaratmalı. Kitaplardaki kişiler, olaylar, günlük hayatta rastlanılan kişiler ve olaylarla ilişkilendirilirse, çocuklar kitaplarla hayat arasında bağ kurmayı da öğrenecektir. Yine kitaplardan öğrenilen yeni sözcükler, ifadeler hakkında konuşulup, çocukların dil gelişimine katkı sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

Öğretmenler de kitap okumalı”

Dr. Ekşi konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Aileler ve öğretmenler çocukların ilgi alanlarına yönelik kitapları okuması için destek olmalıdır. Çocuklar sadece ve illa roman, öykü gibi kurmaca türleri okumaya zorlanmamalı, yetenekleri ve ilgileri doğrultusunda bilgilendirici kitaplar da okuyabilmelidir. Öğretmenler de kitap okumalıdır. Sınıfa elinde kitapla gelen öğretmen ilham vericidir. Öğretmenler okudukları ve sevdikleri kitaplar hakkında öğrencileriyle konuşup, onları okumaya özendirebilir.”

Okuyan çocuk, testlerde de daha başarılı olacaktır”

Kitap okumanın test çözme zamanından çalmak olmadığına değinen Dr. Ekşi, “Kitap okuyan çocuklarımızı “testini çöz, dersini çalış” diye ikaz etmek; okumayı yararsız bir faaliyet gibi göstermek doğru değil. Okuyan çocuk, testlerde de daha başarılı olacaktır. Çünkü okudukça kavrayışı ve okuma hızı artacaktır” dedi.

Dizi karakterleri kitap okurken gösterilmeli”

Televizyon dizilerinde kitap okuyan karakterlere yer verilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Ekşi, “Özellikle popüler dizi karakterlerini kitap okurken göstermek yararlı bir model oluşturacaktır. Teknolojik okur-yazarlık konusunda da okulların öğrencileri bilinçlendirmesi bir diğer önemli noktadır” diye konuştu.