Bahçeşehir'in merkezinde 2015 yılında kurulan baz istasyonu için açılan dava iptal edildi. Bahçeşehirliler, karar sonrası rahat bir nefes aldı. Bahçeşehir'de konut yoğunluğunun fazla olduğu Okyanus Caddesi ile Yelken Sokak'ın kesiştiği noktada bulunan çocuk parkına 2015 yılının Temmuz ayında baz istasyonu yapılmıştı. Bahçeşehirliler Derneği (BADER), site yönetimleri ve bölge halkının İstanbul 11.İdare Mahkemesi'nde açtığı dava sonuçlandı ve mahkeme söz konusu işlemin iptaline karar verdi.

KAÇAK İSTASYON

Kurulan baz istasyonunun yaşam alanlarına çok yakın olduğu ve çocuk parkının içine yapılmış olması sebebiyle büyük tepki toplayan uygulamanın iptal edilmesiyle bölge halkı rahat bir nefes aldı. Davanın karar metninde yer alan ifadelerde, çocuk parkına kurulan GSM Baz İstasyonu'nun yapı ruhsatı olmadığı belirtildi.

Söz konusu kararda, "3194 sayılı yasa gereği ruhsata tabi olmasına rağmen ruhsatsız yapılan ve " Elektronik Haberleşme cihazlarından kaynaklanan Elektro Manyetik Alan Şiddetinin Uluslararası Standartlara göre Mazuriyet Limit Değerinin Belirlenmesi, Kontrolü ve Denetimi Hakkında Yönetmelikte" belirtilen güvenlik mesafesi sınırlarına aykırı kurulan baz istasyonuna ilişkin olarak Başakşehir Belediye Başkanlığınca Tesis edilen 11/04/2016 tarih ve E.588/5360 sayılı tahsis işleminde hukuka uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.
Kanun maddesinde okul öncesi eğitim ile temel eğitim kuruluşlarının bulunduğu mahallerde ve çocuk oyun parklarında güvenlik mesafesi hesabı yapılırken, çocuklar için ayrılmış oyun alanları sınırı ve okul öncesi ve temel eğitim kuruluşlarının bahçe sınırları dikkate alınır denilmektedir. 
Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline 30.05.2017 tarihinde oybirliği ile karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

HASAR OLUŞTU

Karar sonrası bilgi aldığımız BADER Başkanı Uğur Barış Karabulut, "Sevindirici karara karşı mutlu olmak mümkün değil. Elbette bu sürece katkı sağlayan duyarlı vatandaşlara sonsuz teşekkürler ederiz ancak, bu baz istasyonu buraya kurulurken önce reklam panosu, daha sonra belediyeye bilgilendirme panosu kuruyoruz diyerek bu baz istasyonunu buraya dikenler, halkın güvenini sarsmışlardır. Ne acıdır ki yüzlerce imza ile itiraz etmemize rağmen inatla baz istasyonunu faaliyete geçirmişler, haklı olarak karşı çıkan bizlere ne yazık ki zabıta görevlilerince o dönemde müdahale de bulunmuşlardır" dedi.

2 YIL ETKİLEDİ

Dava süresince (2 yıl) baz istasyonuna maruz kalan yaşlılar ve çocuklarda onarılması güç zararlar oluştuğunu belirten Karabulut, "Çocuk parkının içinde, konutlara mesafesi 5-10 metre olan devasa baz istasyonunun yaydığı radyasyonun uluslararası standartlara uygun olmadığını mahkeme kararı ile mi öğrenmemiz gerekiyordu?" şeklinde tepkisini dile getirdi.

Yerleşim alanlarına yapılan baz istasyonlarının pek çok tehlikesi bulunuyor. Bunlardan en önemlileri ise, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve kanser olarak gösteriliyor.

Sibel Gülersöyler