Yakın geçmişimizin en önemli mesleklerinden biri olan kunduracılık, unutulmaya yüz tuttu. Eskisi gibi ayakkabı tamiri yapılmadığı için, kunduracılar çırak da bulamıyor. Kadıköy Moda'da 50 yıldır kunduracılık yapan Mustafa Kuzay, artık tamir ettirme gibi bir alışkanlığın kalmadığını, esnaflık kültürünün de öldüğünü söylüyor.

Bir dönemin en önemli meslekleri arasında sayılan her köşe başında bir kunduracı bulunan dönemler artık çok geride kaldı. 

ÇÖPE ATIYORLAR

Hız ve teknoloji çağı birçok alışkanlığımızı da değiştirdi. Eskiden bozulan eşyalar tamir edilip yeniden kullanılırken, şimdilerde ise çöpe atılıyor. Kundura tamirciliği, günümüze taşınan son meslekler arasında kaybolmamak için çırpınıyor. Mustafa Kuzay, 1967 yılından bu yana raflarını ve vitrinini dahi değiştirmediği dükkanında kunduracılık yapıyor. Kadıköy Moda'daki işyerinde Mustafa Kuzay'la mesleğin bugünkü durumunu konuştuk.

ÇIRAK BULAMIYORLAR

3 kuşaktır kunduracılık mesleğini yürüttüğünü belirten Mustafa Kuzay, dükkanına gelen her müşterisine önce gülümsüyor sonra da ihtiyacını soruyor. Bal satan asık yüzlü esnafa gönderme yapmayı da ihmal etmeyen Kuzay, esnaflık kültürünün öldüğünü söylüyor. Tam 50 yıldır dükkanın her şeyiyle aynı durduğunu belirten Kuzay, 13 yaşından beri kunduracılık yapıyor. Mesleğin çıraklığını, kalfalığını şimdilerde ise ustalığını yaşayan Kuzay, çırak bulamamaktan şikayetçi.

BİZ SANATKARIZ

Modada son beş yıl içerisinde hızlı bir değişim yaşandığını müşteri profilinin değiştiğini eski tanıdık simaların yerini bar ve kafelerin aldığını aktaran Kuzay, "Eskiden bozulan şeyler tamir edilirdi artık atılıyor. Gençler eşyalarının kıymetini bilmiyor. Bizim zamanımızda ya okula gidecektin ya da kunduracı olacaktın. Ben de çok sevdiğim kunduracılık mesleğini seçtim" diyor.

"Kunduracılık bir sanattır, eskimiş bir şeye yeniden can veriyorsun. İnsanların o eşyada hatıraları var ve onlara yeniden kavuşmuş gibi oluyorlar. Bu mutluluk verici" diyen Kuzay, "Biz, sanat icra ediyoruz. Mesleğimizi hor görenler var. Bizimle pazarlık yapanlar var. Bu durumlar da mesleğin üzücü yanları" diyor.

Sibel Gülersöyler