İstanbul'un Çılgın Projesi olarak bilinen Kanal İstanbul projesi, ÇED sürecine halkın katılımı toplantısı Arnavutköy Yeni Belediye binasının kültür merkezi salonunda gerçekleştirildi. Yoğun güvenlik önlemleri alınan toplantı öncesinde kültür merkezi önünde açıklama yapmak isteyen gruba, polis müdahale ederek izin vermedi. Basın mensupları, açıklama yapmak isteyen grup ve muhtarlar toplantı salonuna alınmadı. 

VATANDAŞ GİREMEDİ 

Salon dışında bekleyen çok sayıda vatandaş da, yer kalmadığı gerekçesiyle içeriye alınmadı. Dışarıda kalan vatandaşlar, "İçerisini arsa spekülatörleri ve emlakçılarla doldurdular. Burada hak sahibi olanlar değil, rant peşinde olanlar salonda" diyerek duruma tepki gösterdi. Gerginlik ve tartışma toplantı sırasında da devam etti. Bazı vatandaşlar toplantıyı terk etti.

Toplantıda konuşulan diğer bir iddia ise, 3 Havaalanı gece vardiyasında çalışan işçilerin salona zorla getirildikleri oldu. İsmini vermek istemeyen bir işçi, "Tüm gece çalıştık. Sabah olunca da bizleri buraya getirdiler. 60'a yakın işçiyiz, bizleri sivil kıyafetlerde buraya getirdiler" dedi. 

'BURADA HALK YOK' 

Toplantının başlamasından yarım saat kadar sonra sadece basın mensupları salona alındı. ÇED raporunun açıklandığı toplantı sırasında da gergin dakikalar yaşandı. Toplantıda söz alan Beyza Üstün isimli vatandaş, "Burada halkın katıldığı bir toplantı yok. Usulen yanlış yapıyorsunuz. Bu kanal sadece Arnavutköy'ü değil, Küçükçekmece ve Başakşehir'i de ilgilendiriyor. Bu yaptığınız suçtur" diyerek, salondan ayrıldı.

FİYATLAR PATLAMIŞTI

Toplantıda, Kanal İstanbul projesi hakkında vatandaşlara slaytlar eşliğinde bilgilendirme yapıldı ve sonrasında soru cevap kısmına geçildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılacak olan Kanal İstanbul projesi, Çınar Mühendislik tarafından gerçekleştirilecek. 2011 yılından bu yana özellikle çevreciler tarafından büyük tepki ile karşılaşılan projenin güzergahı geçtiğimiz aylarda belli olmuş ve projenin Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinden geçeceği açıklanmıştı. Bu açıklamalar üzerine güzergahta bulunan evlerin değerlerinde patlama yaşanmıştı. 

'SORULARIMIZ CEVAPSIZ' 

Toplantıda, vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında, arsalarının ve evlerinin akıbeti oldu. Vatandaşlar, "Devlet bizim evimizi, arsamızı değerinden mi alacak, bizi borçlu mu çıkartacak? Biz onu öğrenmeye geldik, hepimiz köylü insanlarız. Bize bilgisayardan bir şeyler anlatmayın, muhtarlarımızı içeri almadınız, biz bu toplantıdan hiçbir şey anlamadık" dedi. Vatandaşlar, toplantının bir kez daha yapılması gerektiğini ve sorularına cevap bulmak istediklerini söyledi. 

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER