Cihargir'in tek yeşil alanı sayılan ve tarihi Roma Bostanı olarak bilinen Roma Parkı'na İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal ve kültürel tesis yapmasına karşı mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı uygulanmadı. İstanbul 7. Bölge İdare Mahkemesi, 2 yıllık yargılama sonucu İBB'nin sosyal tesis inşaatının devamı halinde telafisi güç zararlara yol açacağını belirterek "Yürütmeyi durdurma" kararı verdi. Ama İBB, bu kararı uygulamadı. Cihangirliler de, İBB'nin mahkeme kararını hiçe saymasına tepki göstererek, sosyal tesis inşaatını temsili olarak mühürledi.

RUHSATI SONRA VERİLDİ

Cihangirlilerin nefes alabildiği alanlardan biri olan Roma Bostanı olarak da bilinen Roma Parkı 2016 yılının Ekim ayından beri betonlaşmama mücadelesi veriyor. Aynı zamanda arkeolojik sit bölgesi ilan edilen alanda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından sosyal ve kültürel tesis inşaatı başlattı. Ortaya çıkan arkeolojik kalıntılar çalışmaları bir süre durdursa da inşaat yükselmeye devam etti. İddialara göre, ruhsat inşaat başladıktan birkaç gün sonra alındı ve resmi tabela ise bir ay sonra asıldı. 

MOLOZLAR PARKA ATILDI

Alana bırakılan hafriyat kalıntıları ise parkın kullanımını zorlaştırması sonucu, Cihangirlilerin tepkileri ile alandan kaldırıldı. Aynı zamanda mahallenin deprem toplanma alanı da olan parktaki çalışmalara, halk iş makinelerinin çalışmaya başladığı günden itibaren tepki gösteriyor. 
Cihangirlilerin 2 yıldır sürdürdükleri mücadelede, geçtiğimiz Şubat ayında İstanbul 7. Bölge İdare Mahkemesi, inşaat ruhsatının ve mimari projesinin hukuka aykırı olduğu ve inşaatın devamı halinde telafisi güç zararlara yol açacağı gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi. 

İBB'Yİ KINADILAR 

Mahkemenin karar vermesine kadar geçen sürede inşaatın tamamlandığını ve ruhsatsız bir şekilde hizmete açıldığı belirten Cihangirliler, basın açıklamasında bulundu. Mahalleli, "Sosyal tesis inşaatı öncesi ve sırasında mahalle sakinlerinin görüşünü almayan, hukuki sürecin tamamlanmasını beklemeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni bu uygulamasından dolayı kınıyoruz" açıklamasında bulundu.

MÜHÜRÜ HALK VURDU

Açıklamanın devamında, "Yapı ruhsatının hukuka aykırı olduğu Mahkeme kararı ile tespit edilen bir tesise işletme ruhsatı verilmesi düşünülemez. Bu nedenle mahalle sakinleri olarak 1 Mart 2018 tarihinde bir basın açıklaması ile, tesisin mühürlenmesini ve faaliyetinin durdurulmasını, tesis alanının park olarak düzenlenmesini, tesisin çevresinde çitlerle kapatılan alanın tekrar halkın kullanımına açılmasını, parkın bakımının yapılmasını ve bu şekilde Mahkeme kararının gereklerinin yerine getirilmesini talep etmiştik. Geçen süre içerisinde İBB'nin duyarsız tavrı devam etti. Sosyal Tesis ve yeni park düzenlemesi hakkında yaptığımız hiçbir başvuruya ciddi ve doyurucu yanıt alamadık. Bu nedenle bugün, İBB'nin mühürleme görevini, sembolik olarak biz yerine getireceğiz" diyerek, inşaatı mühürlediler.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER