Eminönü çiçek pazarı, uzun zamandır en dar gelirlilerden en zenginine her türlü çiçek ve bahçe meraklısına hizmet veren küçük ama çokça dükkânın olduğu bir alışveriş yeridir. Her türlü süs bitkisinin mevsimine göre tohumları, yumruları, fideleri ve soğanları burada satılır. Fiyatlar da oldukça makuldür. Başka yerlerde pahalı olan süs bitkilerini burada çok daha ucuz bir fiyata bulabilmek mümkün. Öyle ki, buraya gelen müşteriler ürünlerden ve dükkanlardaki kokulardan oldukça memnun. Dükkanlardan birindeki müşteri Şefika Uygun, "Dükkâna girildiği anda yüze vuran serinlik ve ferahlık insanı çok rahatlatıyor. Buraya her ay başı gelir, alabildiğim ne varsa alırım. Nane, fesleğen, çeri domates kollarım koparcasına alışveriş yapar, vapuruma binip evime giderim," diyor. 

EN ÇOK NE SATIYOR?

Bakımı en kolay mevsimlik çiçeklerden en hassas tropik bitkilere, sebze fidelerinden şifalı bitkilere, akvaryum bitkilerinden tohumlara... Aklınıza gelebilecek her türlü bitkiyi bulabilirsiniz. Ayrıca bitkilerle ilgili olan gübre, toprak, bitki besini ve bitki bakımında kullanılacak araç gereçleri de bulabilmeniz mümkün. 

Çiçek pazarındaki dükkanlardan birinde çalışan Hüseyin Sayar, en çok satılan bitkilerin süs bitkisi ve saksıda yetişebilecek sebzelerin tohumlarının olduğunu söylüyor ve ekliyor, "Burada özellikle yaz ayları en çok giden süs bitkileri horoz ibiği, şeker lalesi ve gül. Kaz ayağı, sardunya gibi çiçekler de çok alınıyor. Sebze olarak artık şehirlerde yaşam daha çok olduğu için insanlar saksılarda bile büyüyebilen çeri domates, çiçek biberi gibi sebzelerin tohumlarından alıyorlar."

HEPSİNİN MEVSİMİ VAR

Çiçekçi Hüseyin Ağabey, "Kış çiçekleri Çuha, Açelya, Kardelen, Kasımpatı, Sardunya gibi soğuğa dayanıklı çiçeklerdir. İlkbaharda ise genelde defne, çiğdem, papatya, lavanta ekilir. Sıcağa dayanacak yaz çiçekleri ise gül, ortanca, manolya, horoz ibiği, zambak gibi sıcak seven çiçeklerdir. Son baharın çiçekleri ise medine, kuduzotu, portakal nergisi gibi çiçeklerdir. Uygun koşullar sağlanırsa kadınların gözdesi orkide de sonbaharda yetişebilir. 

DEVLERE DİRENİYORLAR

Hüseyin ağabey bu işi 13 senedir yapıyor. "Alıştıktan sonra bu iş insana zor gelmez," diyor çiçekçilik için ve devam ediyor, "Ama bizi çok zor durumda bırakan bir dert var. Sokak çiçekçileri yanında dev markaların açtığı yerler yüzünden bu pazara olan ilgi düşüyor. Burası tarihi bir yer ve artık zor ayakta durmaya başladı. Bizim en büyük zorluğumuz bu. Ha, bir de çiçek bakmasını bilmeyip çiçek öldüğünde bize şikayete gelen müşteriler... Artık ona göre veriyoruz çiçekleri. Aldıkları zaman iyi bakmaları gerek. Biz zaten satarken bilgiyi veriyoruz 'şu saatte sulayın, şu saatte ilaçları kullanın' diye. Buna rağmen bizi suçluyorlar, canları sağ olsun." 

KUŞ SESİ VE ÇİÇEK KOKUSU

Çiçek pazarından ayrılırken bol çeşitli çiçek ve ıslanmış toprak kokusundan kopmak zor oluyor. Hayvan pazarıyla da yan yana olması, kuş seslerini de beraberinde getiriyor. Burası, çocuklar için de  ilgi çekici ve merak uyandıran bir yer. Mis kokular içerisinde alışveriş yapıp, çiçekleri gözlemleyip hayvan pazarına uğrayabilir, rengarenk akvaryum balıklarını, yavru kedi ve köpekleri, şifa niyetine satılan sülükleri görmeye de gidebilirsiniz. Ayrıca plastik süs bitkileri, hayvan mama ve yemlerini de çok çeşitli olarak bulabilmeniz mümkün. Alışverişten yorulup çay içebileceğiniz bir çay bahçesinin de hemen yanı başınızda olması da  cezbedici.

Hayvan pazarının kokusu çiçek pazarı gibi olmasa da rengarenk görüntüsü ve ilgi çekici hayvanlarıyla sizi kokudan uzaklaştırıp görsel şölene kendinizi kaptırmanız konusunda oldukça başarılı. Üstelik meydanın üzerinde olduğu için ulaşması da oldukça kolay...

Çağatay Arı (İAHA)