Başakşehir'e bağlı Altınşehir Mahallesi'nde bulunan ve çevresinde herhangi bir koruma tedbiri bulunmayan elektrik trafosunun hemen yanında çocuklar tehlikeye aldırış etmeden oyun oynuyor. İstanbul'da genellikle ara sokaklara konumlandırılan elektrik trafoları tehlike saçıyor. Çoğunun kapısı açık olan ve ölüme davetiye çıkartan panoların yakınlarında ise çocuklar oyun oynuyor. Son olarak 20 bin nüfuslu Altınşehir Mahallesi'nde bulunan elektrik trafosunun hemen bitişiğine ev yapıldığı tespit edildi. Evde yaşayan çocuklar ile tehlikeden habersiz bir şekilde oyunlarını sürdürdü.

OKUL DA YAKINDA

Elektrik panosunun bulunduğu yolun 500 metre ilerisinde ise Tepe İlköğretim Okulu bulunuyor. Okulların açılmasıyla birlikte bu yoldan geçecek öğrenciler için de tehlike arz edecek olan binlerce voltluk akımın bulunduğu trafo için vatandaşlar çözüm bekliyor. Kaldırımın ortasına yapılan ve çevresinde herhangi bir koruma tedbiri bulunmayan trafonun tehlike saçtığını, çocukların çevresinde oyun oynadığını, binlerce voltluk akımın bulunduğu binayla sürekli temasta olduğunu belirten çevre sakinleri "Yağışlı havalarda meydana gelebilecek bir elektrik kaçağı büyük acılara yol açabilir. Trafoda gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz" diyor. 

Konu ile ilgili konuşan vatandaşlar, "Evlerimize çok yakın mesafede bulunan bu elektrik panosunun yerin altına alınmasını istiyoruz. Olası bir yangında, canımızı malımızı kaybedersek bunun sorumlusu kim olacak?" şeklinde serzenişte bulundu.

YÜKSEK GERİLİM SEMTİ

Son olarak Başakşehir'in diğer bir mahallesi olan Güvercintepe Mahallesi'nde de evlerinin hemen üstünden geçen yüksek gerilim hatlarından dolayı vatandaşlar tedirgin yaşıyor. Özellikle yağmurlu ve sisli havalarda patlama korkusu yaşayan vatandaşlar, konunun bir an önce çözülmesini istiyor. 
Türkiye'de yüksek gerilim hatları ve trafolardan kaynaklanan elektromanyetik radyasyon konusunda bazı yasal düzenlemeler bulunsa da uygulanması gereken limitler aşılıyor. Özellikle Başakşehir, Esenyurt, Bağcılar gibi gelişmekte olan ilçelerde önceden yapılmış ve planlarda görülen yüksek gerilim hatlarının altına imar izni veriliyor.

Son olarak, Esenyurt Namık Kemal Mahallesi'nde yüksek gerilimin altındaki bina inşaatında çalışan işçilerden biri akıma kapılarak düşmüş ve hayatını kaybetmişti. Diğer işçi ise ağır yaralanmıştı.

Yüksek gerilimin en az 100 metre ötesine konut yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, bu hatların çevresinde yaşayan insanlarda kanser riskinin daha yüksek olduğunu ve hamilelikte ise düşük yapma ihtimali olduğunu da söylüyor.

Sibel Gülersöyler