Başbakan Binali Yıldırım, Macari̇stan Başbakanı Vi̇ktor Orban ile JW Marriott Otel'de düzenlenen "Türkiye-Macaristan İş Forumu"nda konuştu. Başbakan Yıldırım, ulaşım konusunda büyük ilerleme kaydedildiğini belirtirken 'İkili ilişkilerimizi geliştirmek istiyorsak vize olayını dikkate almamız lazım. Özelikle iş adamlarımızın şu anda en büyük ihyacı bu' dedi.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

2013'te Cumhurbaşkanımızın Macaristan'a ziyareti sonrası ilişkilerde ciddi bir hareketlenme oldu. Türk ve Macar yatırımcılarının teşvikleri değerlendirmesini bekliyoruz. Ulaşım tamam ama vizelerde sıkıntı var. İkili ilişkilerimizi geliştirmek istiyorsak vize olayını dikkate almamız lazım. Özelikle iş adamlarımızın şu anda en büyük ihyacı bu. Macaristan AB üyeliğinde her türlü baskıya rağmen hep yapıcı davrandı, Türkiye'nin yanında yer aldı.

Türkiye son 15 yıl içerisinde altyapı, eğitim, sağlık gibi birçok alanda ciddi mesafeler katetmiştir. Macaristan ile taşımacılıkta kısıtlamaları kaldırmamız için gayret göstermemiz lazım.

Macaristan Başbakanı Orban'ın ziyareti ilişkilerimize yeni bir dönüm noktası olacak. Gelin devlet olarak özel sektör olarak el ele verelim. Türkiye Macaristan ilişkileri iş adamlarımızın da gayretiyle çok daha ilerleyecek. Bu sene ilk 5 ayda ticarette yüzde 30 civarında artış var ama turizm için aynı şey söz konusu değil.

Bölgedeki olayların Balkanlar'a sirayet etmemesinin nedeni Türkiye'nin mülteci akınını durduruyor olmasıdır. Türkiye bölgede istikrar adası olmaya devam edecektir.