Başakşehir'de yaşayan vatandaşlar İETT'den yana dertli. Sık sık arızalanan, kliması çalışmayan araçlarda yolculuk yapmak zorunda kalan Başakşehirliler, duraklarda bekleme kabini ve oturacak bank bulamadığı için mağdur oluyor. Kışın yağmur altında, yazın güneş altında ayakta otobüs bekleyen vatandaşlar, "Şehir içinde adım başı durak var ve her birinde de hem kabin, hem de oturacak yer var. Bize neden aynı özen gösterilmiyor" diyor.

YAŞLILAR BUNALIYOR

İstanbul'un nüfusu hızla artan ilçelerinden biri olan Başakşehir'de vatandaşlar İETT'nin özensizliğinden yakınıyor. Başakşehir'e bağlı Güvercintepe Mahallesi'nde bulunan İETT duraklarının neredeyse tamamında yolcu bekleme kabini bulunmuyor. Durak tabelası bulunan yerlerin çoğunda ise oturacak bank yok. Özellikle yağışlı ve sıcak havalarda yaşlılar ile çocuklu kadınlar için otobüs beklemek bu yüzden çileye dönüşüyor. Olimpiyatköy Metro yönündeki duraklardan biri olan Peyami Safa Caddesi Durağı'nın Olimpiyat'a gidiş yönünde oturacakbank bulunurken, dönüş yönünde ise yok. 

VATANDAŞ ŞİKAYETÇİ

Konu ile ilgili konuşan vatandaşlar, "Metro getirdiler diye sevindik fakat duraklarda otobüsü ayakta bekliyoruz. Olimpiyat'a giden yöndeki durakların çoğunda bank yok. Yaşlılarımız, çocuklarımız var bu sıcakta perişan oluyorlar" diyor. Bir başka vatandaş ise, şehir içinde hemen hemen her İETT durağında camlı yolcu bekleme kabini bulunduğunu, bunların reklam panosu olarak da kullanıldığını belirterek "Kışın yağmur altında otobüs bekliyoruz, yazın ise güneş altında pişiyoruz. Yolcu kabini de yok, oturup soluklanacağımız oturak da" diyerek duruma tepki gösteriyor.

Güvercintepe'den 79G/79Y hatlarının yanı sıra Olimpiyatköy Metro'ya giden MK12/13/14/15 hatları da geçiyor. 

KLİMASIZ OTOBÜSLER

Başakşehirlilerin İETT'ye bir şikayeti de Bahçeşehir-Taksim arası çalışan iki katlı 76D hattı otobüsleriyle ilgili. Çift katlı olan ve çift tarifeyle seyahat edilebilen bu otobüsler eski model oldukları için çoğunun kliması çalışmıyor. Sıcaklıkların 50 dereceye yaklaştığı şu günlerde bir Başakşehirli Taksim'e gidebilmek için toplam 75 duraktan oluşan ve kliması çalışmayan otobüslerde seyahat etmek zorunda kalıyor. Sadece sürücünün penceresi açık olan otobüsler, havasızlık ve aşırı sıcaklar nedeniyle yolcuları bunaltıyor.

Sürekli 76D hattında çalışan iki katlı otobüsleri kullanmak zorunda kalan Aslı Sönük isimli vatandaş "İki katlı araçlar sık sık arıza yapıyor. Defalarca TEM'de arıza yaptı. Bizi de karayolunun kenarında indirdiler ve sonraki aracı beklememizi söylediler. Arıza yapan aracın da, gelen aracın da kliması çalışmıyordu ve Aksaray'a gidene kadar fenalık geçirdim" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Bahçeşehir-Bakırköy arasında çalışan İETT otobüsünde yaşlı bir vatandaş sıcaktan fenalık geçirmişti. İlk müdahalesi araçta yapılan vatandaş, ambulansla hastaneye kaldırılmıştı. 

MAVİ KART GEÇMİYOR

Çift biletle yolculuk yapılabilen bu araçlarda, "aylık mavi kart" ise geçmiyor. 205 lira vererek aylık İstanbulkart dolduran vatandaşlar, Bahçeşehir'den Taksim'e gitmek için aylık abonmanlığını kullanamıyor, ayrıca ücret ödemek zorunda kalıyor. Vatandaşlar, "İstanbul'un en uzun hattı sayılan 500T ve kıtalar arası gidebildiğimiz benzer hatlarda geçen aylık abonmanlık, bu otobüslerde geçmiyor. Cevizlibağ-Tuzla arasında yolcu taşıyan otobüsler de çift tarife uyguluyor, çok daha kısa mesafeli 76D otobüsleri de.
 

Sibel Gülersöyler/ ÖZELHABER