Ataköy sahilde deniz ile halk arasına örülen gökdelenlerin ardından, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne ait dev arazinin de imara açılması hazırlığı, Bakırköylüleri isyan ettirdi. Hastane arazisinin, elde kalan nadir yeşil alanların başında geldiğini belirten Bakırköy halkı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın imar düzenlemesine karşı imza kampanyası başlattı. Bugüne kadar 30 bin imza toplandı.

BAKANLIĞA VERİLECEK

Bakırköylüler Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne ait dev arazinin imara açılmasına karşı başlattıkları imza kampanyası devam ediyor. Kampanya çerçevesinde Bakırköy Cumhuriyet Meydanı'nda ve Salı Pazarı'nda 30 bin imza toplandı. Hastane arazisinin imara açılmasına şiddetle karşı çıkan Bakırköylüler mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Toplanan imzalar Kurban Bayramı sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile meclise teslim edilecek.

PLANLAR DEĞİŞMİŞTİ

1927 yılından beri hizmet veren Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından plan değişikliğine gidildi. Yeni planlara göre, mevcut sağlık hizmeti verilen yaklaşık 1 milyon metrekare alanda mevcut yapıların 10 katı büyüklüğünde yapılaşmanın önü açılacak. Alanda konaklama tesisi, alışveriş merkezi gibi yapıların da inşa edilmesi planlanıyor. 

YOĞUNLUK ARTACAK

Bakırköylüler ise bu plan değişikliğinin günlük 50 bini aşkın insanın dolaşımına neden  olacağına ve dolayısıyla bölgede yoğun bir trafik ve alt yapı sorunlarına davetiye çıkartacağını belirtiyor. Aynı zamanda hastane bahçesinin arazisinde Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait tescilli yapılar bulunuyor. Bahçesinde 17 bin ağaç bulunan hastane arazisi için Plan notlarında, ' 6428 sayılı kanun ve ilgili yönetmeliklerde belirlenen kullanımlar yer alabilir'  maddesi de bulunuyor.  Bu madde ile halka ait ve halka hizmet veren kamusal bir alanın özel sektöre devredilerek sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesinin de önü açılıyor.

TARİHİ MİRASA TEHDİT

Konu ile ilgili Bakırköy Kent Savunması tarafından yapılan açıklamada, plan değişikliğinin üniversitelerin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların görüşü alınmadan hazırlandığı ve alanda böyle bir yapılaşmaya gerek olmadığı ifadelerine yer verildi. Hastane arazisinde yer alan tarihi, kültürel ve doğal mirası yok edecek bu imar planı değişikliğine şiddetle karşı çıkan Bakırköylüler, hastanenin mevcut yerinde günümüz teknolojisine uygun olarak iyileştirilmesini istiyor.

Bakırköy'de son olarak SSK Florya arazisi, Ataköy sahil şeridi, Yenimahalle Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Emlak Bankası Spor Tesisi gibi alanlarda da plan değişikliğine gidilmiş ve araziler imara açılarak yapılaşma oranları artırılmıştı.

Sibel Gülersöyler