Bakırköylülerin yıllardır sofralarını lezzetlendiren balıkları aldığı Zeytinlik Halk Pazarı, Bakırköy Belediyesi tarafından özelleştiriliyor. Halk Pazarı'ndaki dükkanlar yıkılarak, yerine kültür merkezi, 650 araçlık kapalı otopark ve yeni dükkanlar yapılacak. İhaleye çıkarılan projeyi kazanan şahıs ya da firma, buradaki otopark ve dükkanların 29 yıllığına sahibi olacak. Zeytinlik Halk Pazarı esnafı, belediyenin dükkanlarını özelleştirmesine tepki gösteriyor. 

29 YILLIĞINA ÖZELLEŞTİRİLECEK 

Bakırköy'de özellikle balıkçıların bulunduğu Zeytinlik Halk Pazarı için, Bakırköy Belediyesi 2017 yılında olaylı bir meclis toplantısıyla yıkım kararı aldı. 2017 Eylül ayı Meclis toplantısında CHP'li ve AK Parti'li bazı üyelerin reddetmesine rağmen, Zeytinlik Halk Pazarı'nın bulunduğu yere 650 araçlık kapalı otopark, kültür merkezi ve dükkanlar yapılması kararı alındı. Kararla birlikte, Zeytinlik Halk Pazarı'nın bulunduğu alanın 29 yıllığına özel bir şirkete 'yap-işlet-devret' modeliyle devredilmesi için ihale süreci başladı.

KILIÇDAROĞLU ATMIŞ

Bugüne kadar halk pazarındaki esnafa herhangi bir tebligat yapılmadı ama, "kültür merkezi görünümlü AVM" için, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na temsili temel atma töreni düzenlendi. Kılıçdaroğlu, Tarık Akan Kültür Merkezi'yle birlikte, otopark ve mini AVM'nin de temelini atmış oldu. 
Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, halk pazarının yerine yapılacak proje için 2 milyon lira bedelle ihale için tarih belirledi. Esnaf, ihaleyi gazetelerden öğrenince duruma tepki göstererek belediyenin kapısına dayandı.

Kendilerine tebligat yapılmadan halk pazarının ihaleye çıkarılmasına tepki gösteren esnaf, "Dükkanlarda borçlanarak tadilat yaptık. Belediye zaten buraya herhangi bir hizmet getirmiyor, bakım yapmıyor. Biz cebimizden para harcayarak görüntüyü düzeltmek isterken, şimdi dükkanlarımız başımıza yıkalacak" diyerek durumu protesto etti. Projeye, CHP'li meclis üyelerinden bazıları da karşı çıkarak, uygulamanın yanlış olduğunu belirtti ve meclis oylamasında "hayır" oyu kullandı.

ÖZEL ŞİRKET İSTEMİYORUZ 

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve belediye encümenine verilen yetkiyle açılan ihaleyi eleştiren İsmail Dumlu isimli esnaf, içerisinde tuvaleti bile bulunmayan 10 metrekarelik bir dükkan işlettiğini belirterek "Kamunun yerini kamu işletmeli. Özel bir şirket istemiyoruz. Dün şeker fabrikaları için mücadele ediyorduk, bugün de pazarımız için mücadele edeceğiz" dedi. 

Başka bir esnaf ise, "Proje kamu yararına olmalı. Bizlere resmi bir tebligat gelmedi. Yap-işlet-devret modeli ile gelecek olan bir özelleştirmeye karşıyız. Çalışanlarımız evlerine ekmek götürebilsinler. Proje eğer yapılacaksa da bunu belediye yapmalı" dedi. Adını vermek istemeyen bir diğer esnaf ise, özelleştirmeyle birlikte dükkan kiralarının AVM'lerle yarışacağını, bunun da satılan malların fiyatına yansıyacağını belirterek "Bakırköylüler artık buradan aldıkları kadar ucuz balık ve yiyecek alamayacaklar. Belki de hiç kimse burada balık satmayacak. Onlarca esnaf, çalışanlarıyla birlikte evine ekmek götüremez hale gelecek. Olan yine esnafa ve Bakırköy halkına olacak" dedi.

Belediye Encümen Binası'nda dün gerçekleşen ihale ise, katılım az olduğu gerekçesiyle iptal edildi.

KÜLTÜR MERKEZİ SATILMIŞTI 

Bakırköy Belediyesi'nin yeraltı çarşısının bulunduğu cadde üzerinde bulunan Kültür Merkezi, Ateş Ünal Erzen'in Belediye Başkanlığı döneminde satılmıştı. Son dönemde olaylı yıkımlarıyla gündeme gelen Başkan Kerimoğlu'nun, tepki çeken özelleştirmede ısrar etmesi ise parti içerisinde bile eleştiri konusu oluyor. Partisinin meclis üyeleri ve ilçe teşkilatından isimlerle de problemler yaşayan Bülent Kerimoğlu'nun önümüzdeki yerel seçimde CHP tarafından tekrar aday gösterilmeyeceği de, Bakırköy'de konuşulanlar arasında. 

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER