Başakşehir Belediyesi'nin imara açıp, inşaat ruhsatı verdiği Bahçeşehir Gölet Bölgesi'yle ilgili Bölge İdare Mahkemesi'nden sevindiren bir haber geldi. Ruhsat iptali için yapılan başvuruyu, dosyayı incelemeden usulden reddeden yerel mahkeme kararını iptal eden Bölge İdare Mahkemesi, davanın esastan incelenmesini istedi. Bahçeşehirlilerin nefes alabildikleri alanlardan biri olan Gölet Bölgesi için 2013 yılından beri betonlaşmama mücadelesi veriliyor. Bölgenin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının, siyasi partilerin ve vatandaşların açmış oldukları davaların ise çoğu Gölet Bölgesi'nin lehine çıksa da, inşaat durdurulmuyor ve alanda hızlı bir yapılaşma öne çıkıyor. 

KARARA RAĞMEN İNŞAAT

Danıştay'ın Mayıs 2017'de verdiği "durdurma" kararına rağmen, Başakşehir Belediyesi yargı kararını uygulamamış ve Gölet bölgesindeki yeşil alana yapılan inşaatta çalışmalar sürmüştü. Bunun üzerine Bahçeşehirliler imza kampanyası başlatmış, toplanan binlerce imza yetkililere teslim edilmişti.
Son olarak Başakşehir Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Abdulhadi Akmugan tarafından açılan Bahçeşehir Gölet'te halen devam eden  inşaat yapı ruhsatının iptali için açılan davada Bahçeşehirlileri sevindiren bir gelişme yaşandı.

MAHKEMEYE İADE

Abdulhadi Akmugan tarafından açılan davanın bir önceki duruşmasında, Yerel Mahkeme dosya içeriğini incelemeden davayı usulden ret etmişti. Son olarak, İstinaf Mahkemesi olan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4.İdare Dava Dairesi vermiş olduğu karar ile Yerel Mahkeme'nin usulden ret kararının yerinde olmadığı gerekçesi ile kararı ortadan kaldırdı ve davayı esastan incelemesi için Yerel Mahkeme'ye iade etti.

Bahçeşehir'in sorunları için uzun yıllardır mücadele eden Bahçeşehirliler Derneği (BADER) Başkanı Uğur Barış Karabulut, "Lehimize verilen bu karar ile Bahçeşehir Gölet'te halen devam eden haksız ve hukuksuz inşaatın yapı ruhsatının iptali davası tekrar görülecektir. Bader ve Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri olarak bu davaya müdahil olacağımızı ve hukuki süreci yakından takip edeceğimizi belirtmek isteriz" açıklamasında bulundu.

HUKUKİ DAYANAĞI YOK

Karabulut, BADER ile Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri'nin daha önce açtığı davalar ile Gölet'te yapılan ihale ve satış işlemlerinin hukuka aykırı olduğu tespit edildiğini belirterek, yürütmeyi durdurma kararı aldıklarını da söyledi. Karabulut, "Ancak bu kararlar çeşitli bahaneler ile uygulanmamaya devam etmektedir. Ayrıca Gölet parsellerini de kapsayan parsellerdeki imar planları da Mahkeme'ce iptal edilmiş, kısacası Gölet'te halen devam eden inşaatın hiçbir hukuki dayanağı kalmamıştır. Tüm bunların yanında yapı ruhsatının iptali davasının bu süreçte önemi çok fazladır ve bu davanın da lehimize biteceği hususunda inancımız tamdır" ifadelerini kullandı.

Bahçeşehir'deki konutlar Gölet bölgesindeki arazinin ortak kullanım yeşil alan olduğu belirtilerek "Göl manzaralı villalar" olarak satılmıştı. Arazi, Bahçeşehir'i Emlakkonut'la birlikte inşa eden Süzer Holding tarafından belediyeye devredilmişti. İBB Başkanı seçilen Mevlüt Uysal da, Gölet bölgesindeki araziyi önce imara açmış, ardından da inşaat ruhsatı vermişti.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER