İstanbul, son 106 yılın en fazla 3’üncü yaz yağmurunun hasarını onarmaya çalışırken, Bağcılar altyapıya yapılan yatırımlar sayesinde afeti sorunsuz atlattı. Bağcılar’ın yıllarca kanayan yarası olan Tavukçu Deresi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Bağcılar Belediyesi’nin yaptığı “dere ıslah” çalışmaları ve “altyapı yatırımı” sayesinde rekor yağışta bile su baskınlarına yol açmadı.

YOĞUN SU BİRİKMESİ

Bağcılar’ın içinden geçerek Bahçelievler ve Bakırköy’ü geçerek Marmara Denizi’ne ulaşan Tavukçu Deresi, her yağmurda Bağcılar halkının kâbusu haline geliyordu. Dere yatağına yapılmış evler sular altında kalıyor, ilçeyi ortadan ikiye ayıran derenin üzerindeki köprü de sular altında kaldığı için vatandaş mahsur kalıyordu. “Papaz Köprüsü” olarak adlandırılan bölge, sel suları çekilene kadar girilemeyen bir bölge haline geliyordu.

ÖNCE EVLER YIKILDI

Bağcılar’da yapılaşmanın hızlandığı 1990’lı yıllarda dere yatağına yapılan evler, her yağmurda sular altında kalıyor, belediye ekipleri giriş ve bodrum katlardaki suyu tahliye etmek için önce dere yatağındaki suyun çekilmesini bekliyordu. Çoğu kaçak olarak yapılan evlerde oturanlar, her yağmurda kum torbalarıyla evlerini su baskınlarından korumak için çaba harcıyordu. Bakırköy’den ayrılarak ilçe olan Bağcılar, belediyenin kuruluşunun ardından ilçenin kanayan yarası haline gelen Tavukçu Deresi’nin ıslahı için kolları sıvadı. Önce, dere yatağına yapılan kaçak evlerin yıkımı için mücadele başlatıldı.

ISLAHI YILLARCA SÜRDÜ

İmar planları, dere yatağındaki yapılaşmayı önleyecek şekilde yeniden düzenlendi ve istimlak çalışmalarına başlandı. Dere yatağında arsası ve evi olanların büyük bölümüyle uzlaşma sağlanarak ıslah çalışmaları başlatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte bölgenin en büyük “dere ıslah” hamlesi başlatıldı. Uzlaşmak yerine yargıya giden hak sahipleri nedeniyle zaman zaman bölgede yapılan çalışmalar aksadı. Her yağmurda taşan, toplanan çöplerin önünde set oluşturması nedeniyle çevresindeki bütün evleri sular altında bırakan Tavukçu Deresi’nin önce yatağı genişletildi. Bağcılar’ın dereye dikey gelen cadde ve sokaklarının suyunun da toplandığı dere yatağı genişletilerek beton istinat duvarlarıyla koruma altına alındı.

TAVUKÇU DERESİ ARTIK KORKULU RÜYA OLMUYOR

Yapılaşmadan arındırılan Tavukçu Deresi yatağının her iki kenarı, E-5 ile TEM bağlantı yolunu birbirine bağlayan geniş bir yola dönüştürüldü. Derinleştirilen dere yatağında zaman zaman biriken katı atıklar periyodik şekilde temizlenmeye başlandı. Dere kenarı değişik bitkilerle donatılarak görüntü kirliliğinin de önüne geçildi. Derenin üzerine, Yunus Emre Köprüsü başta olmak üzere iki yakayı birbirine bağlayacak geniş köprüler yapıldı. Bağcılar, yıllarca süren çalışmalarının faydasını, rekor kıran son yağmur yağışında net bir şekilde gördü. İstanbul’un birçok bölgesinden su baskını haberleri gelirken, ilçe halkının korkulu rüyası Tavukçu Deresi ve çevresinde sorun yaşanmadı. Derenin, Bahçelievler’den Bakırköy’e geçiş bölümü daraldığı için yoğun su birikintisi oluşsa da, dere yatağının derin tutulması sayesinde taşma yaşanmadı ve vatandaşların hayatı olumsuz etkilenmedi. Derenin iki yanındaki ana ulaşım yolu, yağmurla tıkanan E-5’ten TEM’e ulaşmak isteyenler için çıkış noktası oldu. Bağcılar’a son 106 yılın en yoğun 3’üncü yaz yağışı sırasında merekareye 65 kilogram yağış düştü. Vatandaşlar, Tavukçu Deresi’ne yapılan yatırımların sonucunu gördüklerini ve artık korkulu rüya görmediklerini belirterek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Bağcılar Belediyesi’ne teşekkür etti.

Arif Gündoğdu