İstanbul'da son 10 yılda hızlı bir inşaatlaşma süreci yaşanıyor. Adım başı karşımıza çıkan inşaatlar, yeşil alanların yetersizliği, deprem anında toplanma bölgesi olmayışı gibi pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. İstanbul'un nüfus artışı en yoğun ilçelerinden biri olan Küçükçekmece'de betonlaşma sürecinden en çok etkilenen ilçelerin başında geliyor. 

HER YERE BETON 

Küçükçekmece, betonlaşma konusunda Esenyurt'la yarışmaya başladı. Kanal İstanbul'un başlangıç noktası olan Küçükçekmece Gölü'nün kenarında çok sayıda yüksek katlı bina yükseliyor. Göle sıfır binaların, Kanal İstanbul Projesi harekete geçince akıbetinin ne olacağı ise bilinmiyor. Küçükçekmece Gölü boyunca tüm yeşil alanlarda binalar yükseliyor.

Onlarca kişinin ölümüne yolaçan su baskınlarıyla hafızalara kazınan Ayamama Deresi'nin yatağı da imara açılan araziler arasında. Ayamama Deresi'nin, Fidanlık tarafında çok sayıda bina yükselirken, dere yatağı da değiştiriliyor. Uzmanlar, dere yatağına yapılan binaların felakete davetiye olduğunu söylüyor. E-5'in kıyısında da yeni inşaatlar göze çarpıyor. 

VAAD OLARAK KALDI

İlçenin en büyük yeşil alanlarından biri olan Marmara Üniversitesi arazisi kamuoyu tepkilerine rağmen TOKİ'ye devredildi. TOKİ'nin 20 bin konut yapmayı planladığı dev arazi, Temel Karadeniz'in seçim vaatleri arasındaydı. Karadeniz, vatandaşların kendisine oy vermesi halinde araziye dev bir şehir parkı inşa edeceğini söyleyerek vatandaşlardan oy toplamıştı.

Üniversite arazisinin imara açılmaması için başından beri mücadele ettiklerini belirten CHP Küçükçekmece Meclis Üyesi ve İBB Meclis Üyesi Erhan Aslaner, Küçükçekmece'de hızlı bir betonlaşma sürecinin yürütüldüğünü söyledi. Aslaner, "TOKİ, üniversite arazisinin devr işlemleri belli olmadan Eylül ayında 'Bizim Mahalle' isimli bir projenin lansmanını yapmaya başladı. Şehir Parkı vaadi ile uzun yıllardır atıl bırakılan yeşil alan şu an TOKİ'nin elinde. Küçükçekmecelilerin nefes alabileceği tek yeşil alanı Kanarya Mezarlığı kaldı" dedi.

YAĞMURDA SU BASIYOR

Şehirlerin anayasası olan 1/100.000'lik imar planlarında değişiklik yapıldığını anlatan Aslaner, "Dünya üzerinde kişi başına düşmesi gereken yeşil alan 9 metrekare iken, Küçükçekmece'de bu oran 3 metrekarenin de altına düşmüştür. Birkaç yıl sonra nefes alamaz hale geleceğiz" ifadelerini kullandı.
İstasyon Mahallesi'nin sorunları hakkında da açıklamalarda bulunan Aslaner, "Konutbirlik- Bezirganbahçe sitelerinde yağmur suyu tahliye kanalları yeterli olmadığından yağmur yağdığı zaman bazı evleri su basıyor" dedi.
Büyük İstanbul Depremi hakkında da görüşlerini aldığımız Aslaner, "Küçükçekmece depreme hazır değil" diyor. "Küçükçekmece Belediyesi'ne vermiş olduğumuz soru önergelerinden de anlaşılıyor ki Küçükçekmece depreme hazır değil. Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasına dair bir acil eylem planı ilçemizde yok" ifadelerini kullandı. 

HALK MİNİBÜSE MAHKUM OLDU

İstasyon Mahallesi'nde yaşayan vatandaşların ortak sorunlarının ulaşım sıkıntısı olduğunun altını çizen Aslaner, "Banliyö hatları uzun yıllardır çalışmıyor. Sirkeci, Bakırköy taraflarına gitmek isteyen vatandaşlar trafikte perişan oluyor. Dolmuşçular da aşırı hız sorunu var vatandaşlar ne yapsın şimdi?" diyor.

15 yıldır İstasyon Mahallesi'nde oturduğunu anlatan Oktay Uzatay isimli bir vatandaş, "Buraların taşı toprağı altın dediler ev aldık. Yıllardır sürünüyoruz. Ne sosyal ne de kültürel olarak hiçbir çalışma yok. Ulaşım sıkıntımız da yüksek safhada. Aracı olanlar ise park edecek yer bulamaz oldu" diyor.

DAVA SÜRÜYOR

Küçükçekmece'de bulunan Halkalı Mahallesi'nin diğer bir sorunu ise Bilal-i Habeşi Cami'sinin yerinin değiştirilmesi olarak biliniyor. "KİPTAŞ konutlarının olduğu alan imara açılarak, cami projesini aşağı aldılar, çünkü amaç konut projesine değer katmak" diyen Aslaner, konuyla ilgili cemaatin de rahatsızlık duyduğunu aktardı. Vatandaşların, topladıkları 613 imzayı İBB'ye ilettiklerini anlatan Aslaner, "İmar planı iptali davamız devam ediyor. Yürütmeyi durdurma kararı almak istiyoruz" dedi.

Küçükçekmece'de yapımı devam eden Yunus Emre Cemevi'nin son durumu hakkında da bilgi veren Aslaner, "Bu yılki faaliyet raporlarında tamamlanma taahhüdü var. Süreci takip edeceğiz" şeklinde konuştu.

Küçükçekmece'de planlı tek mahallenin Atakent olduğunu onun dışındaki Kanarya, Mehmet Akif, İnönü, Söğütlüçeşme mahallelerinde de imar sorunları olduğu biliniyor. 

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER