Son dönemlerde Sapanca'da birbiri ardına yükselen ve değeri 1 milyon dolara kadar yükselen lüks konutlara Araplar yerleşmeye başladı. Türkiye'nin yaşam standartları yüksek ve yeşili fazla olan şehirlerine son 5 yıldır Araplar hızla yerleşmeye başladı. Özellikle Sakarya'nın Sapanca ilçesine yerleşen Araplar,  tepelerdeki yeşil vadilere inşa edilen konutlara yerleşmiş durumda. Şehrin içinde ise adım başı Arapça konut ilanlarına rastlamak mümkün.

ŞİFRE BİLE ARAPÇA

Hatta Sapanca Sahili'nde dolaşan Türk vatandaşlara dahi rastlamak çok zor gözüküyor. Esnaflar ise durumdan memnun olduklarını ve Arapların Türk vatandaşlardan daha çok para kazandırdığını belirtiyor. Yatırımlarını da Araplara göre dizayn eden esnafın tabelalarından, menülerine hatta WİFİ şifrelerine kadar Arapça olduğu da göze çarpıyor. İstanbul'a sadece 2 saat mesafede olan Sakarya, Arapların yeni yurdu olma yolunda hızla ilerliyor. Gezi turları ile geldikleri Sapanca'ya hayran kalan Araplar özellikle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'ten geliyor. Şehirde yaz aylarında Arap nüfusu 5 bine kadar çıkabiliyor.

TÜRKLER TERCİH ETMİYOR

Arapların yaşadıkları villaların değeri 200 bin dolardan başlayıp 1 milyon dolara kadar yükseliyor. Çevredeki emlakçılar ise Arap müşterilerinden memnun olduklarını ve bu sayede ciddi kazançlar elde ettiklerini söylüyor. Türklerin Sapanca'ya ilgisinin az olduğunu de belirten emlakçılar, "Fiyatların yüksekliğinden dolayı Türkler Sapanca'yı tercih etmiyor" diyor.

15 yıldır Sapanca'da yaşadığını belirten Hülya Aksoy isimli vatandaş, "Biz Ankara'dan buralara yeşili bol, havası güzel diye geldik. Fakat çevredeki tepelere Araplar için villalar inşa etmeye başladılar. Yeşilimiz giderek yok oluyor. Böyle giderse Sakarya'dan ayrılacağız" diyor.

Sibel Gülersöyler