Afganistan'da yıllardır devam eden savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Afgan sığınmacıların bir bölümünün yaşadığı Bahçelievler Kocasinan Mahallesi'ndeki barakalar, vatandaşların şikayeti üzerine Bahçelievler Belediyesi tarafından yıkıldı. Afganlar bölgeden götürülürken, yıkılan barakaların enkazı ortada kaldı. Enkazdan çıkan iri fareler çevrede cirit atarken, vatandaşlar bir an önce bölgenin temizlenmesini istiyor.

300'e YAKIN AFGAN

Ülkelerinde yaşanan iç savaş ve işsizlikten dolayı 5 yıl önce kaçak yollardan Türkiye'ye gelen 300'e yakın Afgan mülteci, Bahçelievler Kocasinan Mahallesi'ne yerleşti. Geçen sürede sayıları 500'ü aşan sığınmacılar, Kocasinan'da bulunan bir boş alanda konteynerlerde yaşamaya başladı. Zamanla, arazide gecekondu ve prefabrik yapı sayısı da artmaya başladı. 

KAĞIT TOPLUYORLARDI

Afgan sığınmacılar, geçimlerini çöplerden kağıt ve hurda toplayarak sürdürüyordu. Bölgeden yayılan kötü kokular çevrede yaşayan vatandaşlar tarafından sık sık şikayet edilince, geçtiğimiz günlerde Afgan mültecilerin evleri sabaha karşı, zabıta ekipleri tarafından yıkıldı. Afgan sığınmacıların büyük bölümü bir süre Hasan Doğan Spor Kompleksi'nde misafir edildikten sonra, Pendik'e sevkedildi. Mültecilerden geriye ise, yıkılan barakalarının enkazı ile iri fareler kaldı.

ESNAF MEMNUN DEĞİL

Çevrede küçük bir bakkalda esnaflık yapan Ayşe Saksat, yıllardır Afganlar ile bir arada yaşadıklarını ve kendilerine hiçbir yanlış hareketlerinin olmadığını söyledi. Saksat, "Onların gitmesi bizim işlerimizi de etkiledi. Genelde konserve, makarna gibi hazır gıdalar alırlardı. Buralarda kağıt toplayan kendi hallerinde insanlardı. Evlerinin yıkıldığı gece, biz de üzüldük. Sonra ufak çapta bir de yangın çıktı. İnsanları nereye götürdüklerini bilmiyoruz ama onlardan sonra iri iri fareler mahallede gezmeye başladı. Ben de önlem olarak dükkanımı ilaçladım" dedi.

KÖTÜ KOKU GELİYORDU

Mahalleye 1972 yılında gelen Mehmet ve Şehri çifti de, Afganların bulunduğu bölgenin hemen karşısındaki evde yaşıyor. Evlerinin iki ilçeyi ayıran sınırda olduğunu ve kendilerinin Bağcılar'a bağlı olduğunu belirten çift, yıkımın ardından çevreye yayılan farelerin çok büyük olduğunu ve evlerine girmekten korktuklarını söylüyor.  Şehri Teyze, "5 yıl burada nasıl kalmışlar. Biz çok şaşırdık" dedi. Mahalleli, Afganların kendilerini hiç rahatsız etmediklerini tek sorunun kötü koku olduklarını belirtti.

KAMP İSTEMİYORLAR

Bölgede kalan son birkaç Afgan mülteci çocuk ile yaptığımız görüşmede, 3 yıl önce kaçak yollar ile Türkiye'ye girdiklerini ve kağıt toplayarak yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi. Evleri yıkıldığı için sokakta kalan 3 Afgan çocuk, kamplara gitmek istemediklerini belirtti. Çocuklar, "Sokaklar artık bizim evimiz, nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Okuma yazmamız da yok. Tek bildiğimiz şey, kağıt toplamak" dedi. 

Bu arada Bahçelievler Belediyesi ekipleri, enkazın bulunduğu alanda temizlik yapmaya başladı. Hasan Doğan Spor Kompleksi'ne yakın arazinin nasıl değerlendirileceği ise bilinmiyor.

Sibel GÜLERSÖYLER