Suriye'de bazı hedeflere yönelik her fırsatta saldırı düzenleyen İsrail savaş uçakları, bu kez Suriye ordusu tarafından anında avlandı. Suriye tarafından karizması çizilen İsrail, bir F-16'sının düşürüldüğünü doğruladı. Suriye tarafı ise vurulan İsrail uçaklarının birden fazla olduğunu açıkladı.

Şu noktaya dikkat:

İsrail, istediği zaman Suriye'yi uçaklarla rahatlıkla vurabiliyordu. Bu topraklar "şamar oğlanı" haline dönmüştü.

Ya şimdi?

Suriye'de Rusya kalkan görevi yapıyor. İran, Hizbullah ile İsrail'in yayılmacılığ karşısında kale gibi duvar örüyor. Artık Suriye'yi ve hedefleri vurmak İsrail için eskisi kadar kolay olmayacak gibi görünüyor.

İsrail-Suriye sınırında aylardır devam eden gerginlik, 10 Şubat sabah saatlerinde çatışmaya dönüştü. İsrail ordusu, Suriye'de İran'a ait bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Bu haberden dakikalar sonra Suriye tarafından fırlatılan füzenin bir İsrail F-16'sını düşürdüğü açıklandı.

Her fırsatta Suriye sınırları içerisinde hava saldırıları gerçekleştiren İsrail son olayla hem karizmayı çizdirdi hem de frene basmayı gündeme taşıdı.

Reuters'ın ismini açıklamadığı bir Suriye hükümet yetkilisi de "İsrail düşman unsuru şafakta ülkemizin iç kesimlerindeki askeri üslerden birine karşı yeni bir saldırganlık sergiledi. Hava savunma sistemlerimiz buna karşı çıktı ve birden fazla uçağı vurduk" diye konuştu.

Gelişmeler özetle şöyle:

Tel Aviv yönetimi, F-16'nın düşürülmesine anında misillemede bulundu, İsrail jetleri Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında hava saldırıları düzenledi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İsrail jetlerinin Suriye'de 12 hedefi vurduğu belirtildi.

İsrail savaş uçaklarının saldırısında Beşar Esad'ın sarayına yakın yerleşimlerde 6 büyük patlama meydana geldi. Ayrıca Şam'ın batısındaki 104. Tugay, Cebel Manaa'daki cephanelik, Dimas askeri noktaları ile Humus ilindeki T4 hava üssü ve ülkenin güneyindeki Dera ilinde yer alan Cibab bölgesindeki hedefler İsrail savaş uçaklarınca vuruldu.

Suudi Arabistan'da yayın yapan Al Arabiya gazetesi, ABD'nin Ortadoğu'da yer alan en büyük askeri üssü olan Katar Al Hudedi Hava Üssü'nde "Körfez savaşından bu yana ilk kez yüksek seviyeli alarm" verildiğini duyurdu.

Suriye'den kalkan İran yapımı bir insansız hava aracı, İsrail topraklarına girmek isterken ordu tarafından düşürüldüğünü açıklayan İsrail ordusu, olayın araştırıldığı belirtilerek, "İran saldırısını ve Suriye'nin verdiği karşılığı İsrail'in egemenliğinin şiddetli bir ihlali olarak görüyoruz. İsrail ordusu olayları izliyor, değerlendirme ve zorunluluklara göre tüm harekâtlara hazır" açıklamasında bulundu.

Ayrıca İsrail tarafından yapılan açıklamalarda İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Suriye'ye saldırı düzenleyen İsrail savaş uçağının düşürülmesi ve ülkenin kuzey sınırındaki gelişmelerle ilgili olarak güvenlik toplantıları yaptığı belirtildi.

Asıl üzerinde durulması gereken konuya da bakalım:

İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Conricus, İsrail'e ait savaş uçağının düşürülmesine ilişkin ülkesinin gerilimi arttırmak istemediğini ancak ağır bedel ödetmeye hazır olduğunu söyledi. İsrail'e ait savaş uçağının Suriye ordusu tarafından düşürülmesi hakkında basına bilgi veren Conricus, "Bizlere saldıran herkese ağır bir bedel ödetmeye hazır, yetkin ve de istekliyiz. Ancak, gerilimi tırmandırmak istemiyoruz. Bu, İran'ın saldırgan eylemine karşın savunma çabasıydı. Hava sahamızı, egemenliğimizi ve sivillerimizi koruyoruz" şeklinde konuştu.

Bu açıklamadaki "gerilimi tırmandırmayalım" cümlesi, İsrail'e "fren mi?" sorusunu da gündeme taşıyor.

İran'dan İsrail'e jet cevap İsrail'in Suriye'den topraklarına girmeye çalışan "İran'a ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürdüğü" iddiasına Tahran'dan yanıt gecikmedi. İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı Yardımcısı Tuğgeneral Hüseyin Selami, "yalancı" olarak nitelendirdiği Tel Aviv yönetiminin hiçbir açıklamasını teyit etmeyeceklerini söyledi. Selami, böyle bir açıklamanın ancak Suriye tarafından yapılması halinde muteber olacağını ifade etti.

Özetleyecek olursak:

Suriye, dış güçlerin gövde gösterisini sürdüreceği bir alan haline geliyor. Emperyalist güçlerin maşalar kullanarak yürüttükleri kirli bir savaş alanına dönüşüyor. Neredeyse tüm terör örgütlerinin buluştuğu bir noktaya doğru sürükleniyor. Bundan sonrasını tahmin edebilmek daha da güçleşecektir.