Etkin bir varlık yönetimi sistemi; Varlıklardan ömrü boyunca en yüksek verim elde ederken, tüm yatırım ve işletme maliyetlerini en düşük seviyeye çekme mekanizması olarak tanımlanıyor. Varlık yönetimi sistemi kuruluşun organizasyon yapısı, büyüklüğü, faaliyet alanı ve içerisinde bulunduğu mevcut ortam ve etkenler göz önünde bulundurularak özel olarak tasarlanıyor.

Etkin bir varlık yönetimi sisteminin uygulandığı kuruluşta; mali performansta iyileşme, bilinçli yatırım kararları alınması, risklerin etkin yönetimi, hizmet çıktılarında iyileşme, sosyal sorumlulukların yerine getirilmesi, uygunluğun sağlanması, itibarın ve marka değerinin artması, sürdürülebilirlik, verimlilik ve etkinlik gibi olumlu geri dönüşler gözlemlenebilmektedir.

ISO 55001 Varlık Yönetimi Sistemini ( Asset Management ) dünyada uygulayan önemli kuruluşlar.

2018 yılı verilerine göre yıllık 107 milyon yolcu ile dünyanın en yoğun havalimanı olma özelliğini taşıyan Atlanta Hartsfield - Jakson uluslararası havalimanı risklerini daha etkin ve verimli yönetmek, hizmet seviyesini daha üst seviyelere ulaştırmak ve itibarını yükseltmek için "ISO 55001 Varlık Yönetimi Sistemini" tercih etmiş.

Tüketim malları, mühendislik hizmetleri, petrol, savunma sanayi ve uzay sanayi alanlarında faaliyet gösteren, 131.000 kişilik çalışan portföyü ile yıllık 40 milyar dolar ciro yapan teknoloji devi "HONEYWELL" firması da bu sistemi uyguluyor. Honeywell, sunduğu tasarım, tedarik, proje yönetimi, kurulum ve devreye alma faaliyetlerinin tamamında ISO 55001 Varlık Yönetimi Sistemini referans almak ve çalışmalarını bu sisteme göre gerçekleştirmek için belgelendirilmiş.

Britanya adasının 4. büyük kuruluşu olarak 1 milyar sterlin gelire sahip olan Scottish Water; 5 milyon abonesinin su ihtiyacını ISO 55001 Varlık Yönetimi Sistemi belgeli bir kuruluş olarak karşılıyor.

15 milyar sterlin cirosu ile dünyanın sayılı enerji şirketleri arasında yer alan İngiltere merkezli National Grid, paydaşlar için kalite güvencenin iyileştirilmesi, varlık yönetim kontrollerinin güçlendirilmesi, müşteri beklentilerinin yakalanması, kanun ve mevzuatlara uygunluğun sağlanması için ISO 55001 Varlık Yönetimi Sistemini tercih ettiğini beyan ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin en büyük iştiraklerinden olan İGDAŞ ( İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş) iş verimliliğini yükseltmek, maliyetleri düşürmek ve varlıkların yaşam ömrünü en uygun şekilde planlamak için ISO 55001 Varlık Yönetimi Sistemini uyguluyor. İGDAŞ; Türkiye merkezli olarak ISO 55001 Varlık Yönetimi Sistemi'nden akredite olan ilk ve tek kuruluş olan ICAS ( Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi A.Ş ) tarafından belgelendirilmiş.

Varlık Yönetimi sistemi uygulanan İGDAŞ'ta yapılan denetimler sayesinde sigorta poliçelerinde indirim alındığı, varlıkları zarar veren üçüncü taraf müdahalelerinde ciddi azalma sağlandığı, sorumlu olunan EPDK ve benzeri kurumlara karşı itibarının yükseldiği, varlıklara daha bütünsel yaklaşarak en doğru metotların geliştirildiği, varlıklarını daha iyi ve verimli kullanarak tasarruf sağlandığı tespit edilmiş.

Türkiye'de Varlık Yönetimi Sistemi pek bilinmiyor bazı yabancı uygunluk değerlendirme kuruluşları bu hizmeti veriyor. TSE iştiraki ICAS ( Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi A.Ş ) Türkiye merkezli ilk ve tek akredite kuruluş olarak bu alanda hizmet veriyor.

ICAS; ISO 55001 Varlık Yönetimi Sistemi Temel Bilgilendirme Seminerleri başladı.

Türk Standartları Enstitüsü kuruluşu olan ICAS ( Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi A.Ş ) ISO 55001 Varlık Yönetimi Sistemi Temel Bilgilendirme Seminerleri vermeye başladı. Bu bağlamda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, ICAS Genel Koordinatörü Dr. Veysel Türkel tarafından iki günlük eğitim semineri verildi. 20 Temmuz Cumartesi günü Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki BURULAŞ'a (Bursa Ulaşım A.Ş) yönelik bir günlük temel bilgilendirme semineri düzenlenecek. Ayrıca BOTAŞ, EÜAŞ, SASKİ gibi kurumlara eğitim seminerleri verilmesi hususunda görüşmeler devam ediyor.