Şurası kesin:

Yabancı turist gelmeyince turizm duruyor. Daha açıkçası hayat duruyor.

Bizim gibi gelirinin büyük bölümünü turizmden elde eden ülkelerde de durumun farklı olmadığını görmekteyiz.

Özellikle yabancı turistin yoğun olduğu tatil beldelerimizde bu turizm sezonunda ne acıdır ki hayat durdu.

Sorun sadece otellerle sınırlı değil.

Yan sektör de büyük kayıplara uğradı. Yabancı turistin gelmesi ile dolup taşan lokantalar bile sinek avlıyor. Alış-veriş merkezlerinde sıkıntının giderek büyüdüğüne dikkat çekiliyor. Bugünlerde iş yapabilen sektör marketler olarak öne çıkıyor.

Mayıs ayından bugüne kadar Bodrum'da Marina'dan Pazar yerine kadar yaptığım birkaç gezide yolda tek bir yabancı turiste rastlayamadım. Esnaf da hali ile iş yapamıyor. Tekne gezileri bile sınırlı yapılıyor. Gözler son aylarda gelebileceği tahmin edilen yabancı turistlere çevrildi.

Yabancı olmadan işler dönmüyor. Örneğin yabancı kaynayan Gümbet bile şu anda en sessiz ve sakin günlerini geçiriyor.

Bu nedenle sadece Bodrum'da birçok otel, lokanta kapılarını açmadı. Zarar üzerine zarar var.

Bodrum'a günü birlik gelen turistlerden de eser yok. Bu turistler cadde ve sokaklara dalıyor, en azından esnafın işleri açılıyordu. Şimdi bu alış-verişler de yapılamıyor.

Marmaris, Kuşadası ve diğer turizm beldelerinden gelen habere bakacak olursak her yerde sıkıntının büyüklüğünü de görmüş olmaktayız.

Coronavirüs nedeni ile uçak seferlerinin başlamaması ya da gecikmesi ile bugünlerde sıkıntı daha da büyüyor. Birçok ülke de ekonomik ya da siyasi açıdan ülkelerinden turistin yurt dışına çıkmasını istemiyor, bu nedenle de çeşitli engeller çıkarılıyor.

Sezondan 100 milyar dolarlık bir kazanç elde edecektik. Son hesaplara göre bu gelir 40 milyar dolara düştü. Eğer son dakika gelişmeleri olmazsa bu parayı bile kazanmamız mümkün olmayabilir.

Öyle görünüyor ki bu sezonu yerlilerle kapatmak durumunda kalacağız. Ancak, ortada büyük çöküntü ve zarar ziyan var.

2020 yılının Haziran ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 95,96 azaldı, ilk 6 aylık dönemdeki azalış ise yüzde 75,6 olarak kayıtlara geçti.

2020 yılında ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayılarını araştırıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden faydalanılarak yapılan araştırmaya göre; koronavirüs dolayısı ile Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında ciddi bir düşüşün olduğu görülüyor.

Yabancı ziyaretçi sayılarının azalmasında, Koronavirüs dolayısıyla sınır kapılarının kapanmasının ve tüm Türkiye geneli seyahat yasağının olmasının ziyaretçi sayılarını olumsuz yönde etkilediği bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden elde edilen bilgilere göre Haziran ayında ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı 214 bin 768 olarak kayıtlara geçti. 2020 yılının Haziran ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 95,96 azalırken, ilk 6 aylık dönemdeki azalış yüzde 75,6 olarak görünüyor.

2020 yılının ilk 6 ayındaki toplam ziyaretçi sayısı ise 4 milyon 507 bin 479 olurken, geçen yılın ilk 6 aylık döneminde 18 milyon 76 bin 506 olduğu görüldü. Bu yıl ülkemize gelen ziyaretçi sayılarında ise Almanya'nın başı çektiği görüldü.

Gözler gelecek turizm sezonuna çevrildi. Bu sezonun artık gözden çıktığı ve bütün hazırlıkların gelecek sezona kaydığını da söyleyebiliriz.

Eğer, koronavirüs vakaları sona erer, dünya derin bir nefes alırsa Türk turizmi gelecek sezon şaha kalkabilir.

Şunu da ekleyelim:

Yan gelip yatmak ve turist beklemek yerine daha hızlı çalışıp özellikle tanıtım çalışmalarına hız vermek durumundayız. Her sezon gündem gelen tanıtım eksikliğimizin bize çok pahalıya mal olduğunu her zaman görmekteyiz ve bu konuya dikkat çekmekteyiz.