İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) toplu sözleşme sıkıntısı yaşanıyor. İBB’nin el değiştirmesinden sonra birçok işçi Hak-İş’e bağlı Hizmet İş sendikasından ayrılarak Türk-İş’e bağlı Belediye İş Sendikası’na geçti. Ancak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı, Belediye İş’e yetki vermediği için toplu sözleşme süreci tıkandı.

Bakanlık, toplu sözleşme görüşmelerinde yetkiyi yine Hak-İş’e bağlı Hizmet İş’e verince konu mahkemelik oldu. İBB çalışanı onbinlerce çalışan şimdi mahkemenin kararını bekliyor. Çalışanlar, yasal sürecin uzamasından endişe ediyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hafta içinde yapılan Meclis Toplantısı’nda 2021 bütçesi ile yaptığı konuşmada konuya değindi. İmamoğlu, toplu sözleşme yapılamayan belediye iştiraklerinde çalışanların hak kaybına uğramaması için “avans” talebini önümüzdeki ay Meclis’e getireceklerini söyledi.

İmamoğlu’nun bütçeyle ilgili verdiği rakamlarda çarpıcı bir yer vardı. İBB’nin aldığı kredilere 2021 yılında 1.3 milyar lira faiz ödeyeceğini belirten İmamoğlu, “Bu rakam tüm personelimize ödediğimiz maaşların toplamı kadardır” dedi.

Çok acı değil mi?

ÇALIŞANLARIN ENDİŞESİ

İBB’nin değişik birimlerinde veya toplu sözleşme yapılmamış iştiraklerinde çalışanlar, toplu sözleşmenin ülkenin ekonomik gerçekliklerine göre değil, açıklanan resmi rakamlara göre yapılacağından endişe duyuyor.

CHP’li siyasetçilerin sürekli olarak ülkedeki enflasyon ve geçim zorluğu ile yorumlarda bulunduğunu hatırlatan çalışanlar, “TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını her konuşmalarında vurguluyor CHP’li siyasetçiler.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın Kasım ayının ilk haftasında yaptığı bir açıklamada “Tek bir ayda domatese yüzde 39, kabağa 26, yumurtaya 17, kuru soğana 16 zam gelmiş. Bunlar da TÜİK’in makyajlı rakamlarına göre. Vatandaşın yaşadığı gerçek enflasyon, bu açıklananların kat be kat üstünde” ifadelerini hatırlatan İBB çalışanları “Toplu sözleşme masasında bu rakamları işveren sıfatıyla masaya oturan İBB yetkililerine de hatırlatmalarını bekliyoruz” diyor.

Peki, İBB çalışanlarının CHP’li yetkililerin dillendirdiği enflasyon rakamlarına göre zam alma umudu var mı?

İSKİ’de başlayan toplu iş sözleşmelerinde sendikaya yüzde 8 zam önerildiği tüm İBB camiasında duyulduğu için maalesef pek umutları yok.

Hatırlarsanız 2 hafta önce İSKİ, suya yüzde 25 zam yapılması için İBB Meclisi’ne öneri götürmüştü. Aynı tarihlerde sendikaya yüzde 8 zam öneren İSKİ, vatandaşlardan gelen tepki nedeniyle bu talebi daha sonra geri çekmişti.

Konuştuğum bazı çalışanlar “Birçok arkadaşımız İmamoğlu döneminde çalışma şartları ile maaşlarımızda iyileştirme olacağı düşüncesiyle kendisine oy verdi. Ama umudumuz giderek azalıyor” diyor.

Sürecin sonunda atılacak imzalarla alınacak zam, İBB çalışanlarının siyasi eğilimini de tayin edecek.

HANÇERLİ’YE SERT TEPKİ

CHP’li Avcılar Belediyesi’nde çalışanlar yıllardır maaş krizi yaşıyor. Eski başkan Handan Toprak döneminde Avcılar Belediyesi’nin önü sık sık işçi eylemine sahne oluyordu. CHP, başarısız bir dönem geçiren Handan Toprak’ın yerine daha önce Belediye Meclis üyeliği yapmış olan Turan Hançerli’yi aday gösterdi. İlçenin demografik ve siyasi yapısı nedeniyle CHP adayı seçimi zorlanmadan kazandı.

Hançerli, vatandaşlar yanında belediye çalışanlarına da umut saçtı göreve başladıktan sonra.

Ama umulan olmadı.

Avcılar Belediye Başkanı’nı İstanbul halkı, kentsel dönüşüm için onaylanmayan imar planları nedeniyle İBB’de yaptığı oturma eyleminden tanıyor.

Meclis Üyesi iken Handan Toprak’ın Meclis’e getirdiği imar planlarına “hayır” oyu veren ve muhalefet şerhi düşen Hançerli, kendi planları için yaptığı eylemle sesini duyurmuştu.

Şimdi de belediye çalışanları tarafından gerçekleşen protesto ile gündeme geldi Hançerli. Belediyede çalışan memurlar, Turan Hançerli’nin çalışanların tüm alacaklarının ödeneceği sözünü verdiğini ama bu sözün tutulmadığını belirterek protesto eylemi düzenledi.

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası'nın (Tüm-Bel-Sen) çağrısı üzerine toplanan çalışanlar ek ödemelerinin ödenmesini istedi. Handan Toprak döneminde 6 ikramiyelerinin ödenmediğini, tüm alacakları ödeyeceği sözü veren Turan Hançerli döneminde de 3 ikramiyenin ödenmediğini belirten çalışanlar Turan Hançerli’den “Sözünü tutmasını” istedi.

MEMURU BAŞKANI KOVDU

Yapılan basın açıklamasının ardından çalışanların slogan attığı sırada Belediye Başkanı Turan Hançerli geldi ve kalabalığın arasına girdi. Önce sendika temsilcisinin “Grev kırıcılığı yapıyorsun Başkan” tepkisiyle karşılaştı Hançerli. Ardından memurlardan bazıları Başkan Hançerli’ye “Müteahhitlere para var bize yok” diyerek adeta başkanı alandan kovdu.

Eski belediye başkanı Handan Toprak 2018 yılında çalışanların alacaklarının ödenmesi için 21 milyon lira borçlanma yetkisi almıştı. Turan Hançerli ise göreve geldikten sonra yapılan ilk meclis toplantısında çalışanların alacakları için borçlanma yetkisi istedi. Hançerli “28 milyon liralık borçlanma Handan Toprak döneminde ödenmeyen maaşlar için yapılacak” dedi ve CHP’li üyelerin oylarıyla bu talep kabul edildi. Ancak çalışanlar ne geçmiş dönem ikramiyelerini alabildi, ne de Hançerli dönemindekileri.

CHP’nin tepe yöneticileri “hak, emek, özgürlük” derken belediyelerindeki emekçiler ise feryat ediyor. Ne yaman çelişki değil mi?