18. yüzyıl aydınlanma çağında, Fransız edebiyatının ünlü yazarı Voltaire (1699-1778) Candide adlı romanında “Gelişmek için insanın teknolojik gelişmelere değil kendisine odaklanması gerektiğini vurgular.” Voltaire; Fransız ihtilalinin düşünsel yönünü hazırlayan en önemli düşünürlerden biridir.

Fransız yazar o dönemde geleceği görmüş, önemli bir sorunu dile getirmiş. İnsan kendisine odaklanmalı, sonuçta teknolojiyi geliştirende insan öyle değil mi? İnsan gelişimini unutursa teknolojinin de bir anlamı kalmaz! 21. yüzyılda teknolojik gelişmeler, insani gelişmelerin önüne geçti. Teknoloji geliştikçe insani gelişme zayıfladı, teknolojik gelişmeler insan hayatını kolaylaştırdı ama insanlığını aldı götürdü!

Yeni dünya düzeni dijital yaşam üzerine kuruluyor, bunun en somut örneğini bu günlerde yaşıyoruz. Dünyaya bir virüs yayıldı insanlar sanal ortama hapsoldu. 2020 öncesi hayatımızda olan dijitalleşme Covid-19 sonrası hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Siyaset, spor, eğitim, ticaret, iletişim zorunlu dijitalleşmeye geçti, televizyon dizileri bile dijital ortamda çekildi. Yakın temas yasaklandı, eş, dost, akraba ile hasbihal yok artık. Korona virüs yaşlılara daha fazla salça oluyor dediler aynı binada oturduğumuz anne- babamızla dijital ortamda görüşür olduk.

İnsanlara çip takmaya başladılar, dijital dünyanın baronları insanlığın her anını kontrol altına almak istiyor. 2020 senesi insani gelişimin tamamen yok edilip, teknolojik gelişime geçişin deney yılı olarak tarihe geçecek. Tarım sektörü de dijitalleşmeye ayak uydurdu. Hayvanlara çip takıldı, sanal ortamda tarım ve hayvancılık faaliyetleri yapılıyor. Bir zamanlar tosuncuk vardı, bu işe öncülük etmişti! Tarımı sanal ortamda gayet güzel yapıyordu! İnsani gelişimini unutup, teknolojik gelişime odaklanan birçok müşterisi vardı! Beyin göçüne kurban gitti, kendisini Uruguay’a ihraç ettik!  

Geçmişte uzay filmlerinde gördüğümüz, hayal ettiklerimizin çok ötesinde bir yaşam sürüyoruz. Belki uçan arabalar, ışınlanma gibi teknolojik gelişmeler hayatımıza henüz girmedi ama dijitalleşme bizi bambaşka bir dünyaya doğru sürüklüyor. Alışkanlıklarımız değişiyor, Covid-19 deneyi belki de insanlığın gelişimini durdurup teknolojinin gelişmesini istiyor! Robotlaşmış insanlar topluluğu yeni-dünya düzenin en önemli projesi gibi duruyor!

Tamam teknolojiyi geliştirin itirazımız yokta, insanlığımızdan ne istiyorsunuz be kardeşim! Mübarek Ramazan geldi yardımlaşma, kaynaşma, ibadet bile dijital ortama düştü! Ecdat, yardım eden ile yardım alanının birbirini görmeden buluşması için sadaka taşı icat ederken, insani gelişimini tamamlayamayan, robotlaşmış insanlar, sosyal medyada yardımları, ibadetleri afişe etme yarışına girmiş!

Teknolojik gelişime karşı değilim, çağın yeniliklerine uyum sağlamalıyız. Ancak ünlü yazar Voltaire’nın söylediği gibi insanın kendisine odaklanması gerektiğini düşünüyorum. İnsan yatırımı önce kendisine yapmalı, kendisini geliştirmeli, teknolojik gelişime ondan sonra odaklanmalıdır. Teknolojimizi geliştirelim derken, insanlığımızı unutursak o zaman vay halimize!!!