İnovasyon, süreç olarak bir fikri pazarlanabilir bir ürün ya da hizmete, yeni ya da geliştirilmiş bir imalat ya da dağıtım yöntemine, ya da yeni bir toplumsal hizmet yöntemine dönüştürmeyi ifade etmektedir. Günümüzün hızla değişen rekabet ortamında, sürdürülebilir rekabet avantajı kazanabilmek için bilim adamları, araştırmacılar ve uygulayıcılar inovasyonun gerekliliği ve önemi üzerinde durmaktadırlar. İnovasyon  sayesinde ülkelerin ekonomik büyüme ve gelişmelerinin gerçekleşebileceği, yaşam kalitesinin iyileşeceği ve firmaların rekabet güçlerinin artacağı belirtilmektedir. İnovasyon günümüzün vazgeçilmez bir gerçeği, sadece ürün ve hizmette değil, bunları sunarken müşteri ilişkilerinde, pazarlamada, tanıtılmasında ve birçok alanda etkisi söz konusudur. 

ARGE + İNOVASYON = KATMA DEĞER ÜRÜN ÇIKTISI

Küresel ticaretin getirmiş olduğu rekabet ortamında ayakta durabilmek, bir adım öne geçebilmek için Arge + İnovasyon = Katma değer ürün çıktısı elde etmek gerekiyor. Elde edilen ürünü dünyaya pazarlamak ve marka değeri oluşturmak ekonomik gücü beraberinde getiriyor. Bu bağlamda; Kalkınmakta olan bir ülkenin hedefleri içerisinde Arge ve İnovasyon faaliyetleri birincil önem arz etmektedir. Türkiye olarak son yıllarda Arge ve İnovasyon faaliyetlerine önem veriyor konuyu sürekli güncel tutarak önemine dikkat çekiyoruz. Türk sanayicisi bu konuda bilinçli ancak ekonominin genel durumunun kötü olması nedeniyle istenilen verim alınamamakta. 
Özellikle savunma sanayisinde arge ve inovasyonun etkisiyle önemli noktalara geldik diyebilirim. Bu yıl 14'üncüsü düzenlenen IDEF Uluslararası savunma sanayisi fuarında yeni nesil milli İha'larımız, atak helikopterlerimiz görücüye çıktı ve oldukça ilgi gördü. Arge ve inovasyonun etkisiyle savunma sanayisinde geldiğimiz nokta, devletin desteği ve teşvikleriyle umarım diğer sanayicilerimizi de olumlu etkiler ülke olarak geleceğe umutla bakarız.  

TÜRKİYE İNOVASYON HAFTASI...

Bugün 3 Mayıs Türkiye İnovasyon haftası etkinlikleri İstanbul Kongre merkezinde başladı. Ticaret Bakanlığımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) bu konuda sağladıkları destekler, teşvikler ve düzenledikleri bilinçlendirme konferanslarıyla konuyu sürekli güncel tutuyor. 
Bu bağlamda; Bu yıl 7'incisi düzenlenecek etkinliklerde alanında lider dünyaca ünlü konuşmacılar, dünyanın en büyük şirketlerinin inovasyon uzmanları proje hazırlığı içerisinde olan yatırımcılarımıza deneyimlerini ve tavsiyelerini anlatacaklar. 3-4 Mayıs'ta İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleşecek İnovasyon haftası içerisinde inovasyonun ekonomiye etkileri akademisyenler tarafından masaya yatırılacak.
Program çerçevesinde; yenilikçi teknolojilerin yer aldığı deneyim alanları, yurt içinden ve yurt dışından merak uyandıran sergiler. Türkiye'nin önde gelen Arge ve teknoloji merkezlerinin projeleri görücüye çıkacak. Ayrıca küresel vizyona sahip başarılı girişimciler, yaratıcı fikirlerini, global bakış açısında katılımcılarla paylaşacaklar. İki gün sürecek İnovasyon haftası etkinliklerini takip etmenizi öneririm.