CHP'nin 24 Haziran'daki cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) için yarışmaya hazır olduğunu açıkladığı belirtiliyor.

Bizi takip eden okurlarımız anımsayacaklardır:

Geçenlerde CHP ile ilgili yazdığımız "CHP'de Muharrem İnce hesapları" başlıklı yazımızda Muharrem İnce'nin İstanbul Belediye Başkanlığı için aday olması halinde seçimlerin seyrinin de değişebileceğine dikkat çekmiş ve bunun CHP açından çok önemli olabileceğini belirtmiştik.

Muharrem İnce'nin öncelikle şu sözlerinin altını çizelim:

"Türkiye demek, İstanbul demektir. 250 bin üye az değildir. Bu üyelerimiz harekete geçerse biz bu seçimi kazanırız. İstanbul'u kazanırsak bu başarıdan bir Türkiye hikâyesi çıkar ve Cumhurbaşkanlığı seçimini alırız. İlk kez söylüyorum: İstanbul adaylığı için varım. İstanbul'da CHP'nin yaklaşık 250 bin üyesi var. Üyelerin tamamının katıldığı bir önseçim yapılsın. Buradan çıkarsam adaylığa varım."

24 Haziran sonrası bir araya gelip uzun sohbet ettiğimiz Muharrem İnce ile yerel seçimler konusunda da görüşmüştük. Bu görüşmemizde İnce'nin söylediklerini sizlerle paylaşalım:

"Cumhurbaşkanlığı kampanyası süresince ve parti için yarışlarda gerek benim yanımda gerek karşımda olan arkadaşlarımın hepsi birlikte cumhurbaşkanlığı seçiminde el birliğiyle çalıştılarsa şimdi de yerel yöneticiler için el birliğiyle çalışacağız. Yani cumhurbaşkanlığı döneminde 107 miting yaptıysak burada 107'yi geçmemiz lazım, 207 yapmamız lazım. Bunu başarabiliriz, yapabiliriz. Bazen kırgınlıklar, küskünlükler duyuyorum. 'Sandığa gitmeyeceğim' falan bunlar doğru şeyler değil. Ben bunların olmayacağını da düşünüyorum. O anki kızgınlıkla söylenmiş sözler olduğunu düşünüyorum. Partiye küsülmez, ülkeye küsülmez. Sizin istediğiniz olmayabilir, başka zaman da sizin istediğiniz olacaktır. 'Benim istediğim olmazsa ben küserim' bu doğru bir şey değil. Bunu başaracağız, hiç kuşkunuz olmasın. Onun için başta büyükşehirler olmak üzere el birliğiyle bunu kurtarabiliriz. 1989'daki gibi yapabiliriz. 1989'da hatırlayın o günleri, pek çoğumuz partide yöneticiydik o zamanlar başardık bunu, yeniden yapabiliriz. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin de 5 yıl sürmeyeceğinden adım gibi eminim. Eğer biz bu yerel seçimde başta büyükşehirler olmak üzere Adana, Bursa, İstanbul, Mersin, Antalya, Ankara olmak üzere buralardaki başarıyı taçlandırabilirsek, bunu gerçekleştirebilirsek emin olun bambaşka bir Türkiye olur. Umutlarımızı yitirmez, umutsuzluğa düşmezsek başarabileceğimize inanıyorum."

Bu noktada şunu söyleyelim:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisini, geleceğini ve Türkiye'yi düşünüyorsa Muharrem İnce konusunda hassa olmalıdır.

İnce ne istiyor:

"Ön seçim yapılsın" diyor.

Alın bir karar ve ön seçim yapın. Bunda ne sakınca var?

Daha önce bazı bölgelerde ön seçimle aday tespiti yapılmış, bazı bölgelerde ön seçim yapılmamıştı. Kaldı ki, ön seçim yaparak bazı sıkıntıların da ortadan kaldırılması gerçekleşebilir.

Üstelik İnce'nin aday olması ile CHP'ye bir heyecan gelecek, küskünlerin sandığa gitmesinin de önü açılacaktır. Yapılan kamuoyu araştırmaları bunu açık biçimde gösteriyor.

Bir başka noktaya daha dikkat:

İnce'nin aday olması, CHP dışından oyların gelmesini de sağlayabilir.

Eğer 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve İnce'nin gösterdiği performansı değerlendirirsek bu konu kendiliğinden açığa çıkacaktır.

Bu noktada Kılıçdaroğlu ve kurmaylarının vereceği karar aynı zamanda ana muhalefet partisi CHP'nin geleceğini de tayin edecektir.

İnce'nin önünü kesmek isteyen CHP içinde bazı gruplar olacaktır. Bunlardan da aksi sesler yükselebilir. Bunlara itibar edilmez, parti içinde doğru kararlar verilirse, İnce'nin adaylığı ile birlikte seçmene de bir heyecan gelebileceğini düşünüyoruz.