Çin'de yaşayan iş adamı elektronik uzmanı arkadaşımız Yaşar Orhan, coronavirüsn Çin'i kasıp kavurduğu günlerde şu notu düşmüştü:

"Göreceksiniz Çin çok kısa zamanda coranavirüsü yenecektir. Öylesine etkin ve kararlı adımlar atılıyor. Herkes konuyu ciddiye alıyor."

Evet, bugün Çin bu noktaya geldi.

Yaşar Orhan sosyal medyadan yeni bir yazı paylaştı. "Hızlı ve etkin kararlar" başlığı ile yaptığı bu paylaşımı şu anda coranavirüs ile mücadele ettiğimiz günlerde hepimiz için yararlı olabileceği görüş ile sizlerle paylaşmak istedik. Teşekkürler Yaşar Orhankardeşimiz.

"Dün ve bugün çooook koşuşturma içindeydik... güzeldi...

Çin'in kriz yönetiminden dünya için dersler var...

İnsanlar salgınların ulus, inanç ve ırk farkı gözetmeden hareket ettiğini görmelerinin zamanı geldi. Bir salgın patlak verirse, sadece bir ülke veya bölge için değil, sınırların ötesine yayılmasını önlemek için toplu çaba gerektiren insanlık hareketi olarak zihinlere yerleşmeli. Batı medya organları, çeşitli nedenlerden ötürü salgını Çin ile bağdaştırmak için elinden geleni yaptı. Batı'nın Çin'e iftira atma fırsatından yararlanmak istediği açıktır. Ancak, şimdiye kadar ortaya koyulan somut bir delil yok fakat her gün yalanlar üzerinden propaganda üretilmeye devam ediliyor.

Salgınlar zor bir yönetişim sınavı gerektirir. Eğer doğru kararlar alınmazsa zaman boşa harcanır. Çin liderliğinin olaylara yaklaşımı tüm ulusun gücünü bir araya getiren kararlılık içeriyordu. Üstelik bunu Bahar Bayramı Tatili gibi zor bir süreçte gerçekleştirdiler. Modern dünyanın en büyük göç hareketinin yaşandığı günlerde salgın hastalığı kontrol altına almak için böylesine keskin kararlar almak çok zordur.

HIZLI VE ETKİN KARARLAR

Dünya 10 günde inşa edilen mega hastanelere tanık oldu. Halk sağlığı için tüm imkânları seferber eden Çin hükümeti şu an eli kolu bağlı Batı hükümetleri tarafından eleştiriliyordu. Fakat şu an kendi salgın önlemleri ile Çin'i model almaya çalışıyor olabilir.

Ekonomik cephede, imalat sektörünü durdurarak kayıplara katlanmak için kararlılık göstermek, Çin tarafından alınan en önemli kararlardı. Bu kararları Çin ekonomisinin olası çöküşünü olarak yaymaya çalışmak ayrı bir rehavetti. Şimdi salgınla boğuşan Batı ülkelerinin nasıl bir ekonomi politikası güdeceği merak konusu.

2009'da N1H1'in patlak vermesi ile Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) artan ölüm vakaları yeni soruları gündeme getirmişti. Yaklaşık 60 milyon insan etkilenmiş, 20 bine yakın ölüm gerçekleşmişti. Çin'in tepki mekanizmasından ve krizi azaltma yaklaşımından çok sayıda ders öğrenebilir ve bu da gelecekte benzer felaketlere hazırlık için değerli olabilir.

Çinlilerin dünyayla konuşmaları ve krizle nasıl mücadele ettiklerini anlatmaları gerekiyor. Dünya ile artan etkileşim, Çin'in dayanışma ifade eden tutumlarının yayılmasını sağlayacaktır. Sorumlu yaklaşım Çin'in dünyanın büyük bir kısmına güven vermesine de yardımcı olacaktır."

Ekleme yapalım:

Çin, virüs yendi ama boş durmuyor. Coranavirüs ile mücadele eden diğer ülkelere de yardım ve destek sağlamak için hazırlık yapıyor.

Bir konu daha var:

2021 yılında da virüs salgının devam edebileceği bilim insanlarınca açıklanıyor. Bu noktada durmamak gerektiği ortaya çıkıyor.

Türkiye'de bu satırlar yazılırken son durum ne buna da değinelim:

Çin'in Vuhan kentinde başlayarak tüm Dünyayı tehdit etmeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen Coronavirüs (Kovid-19) salgınından vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla önlemler alınmaya devam ediyor.

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı ile yapılan değerlendirmeler sonucunda; Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri olarak faaliyet yürüten ve vatandaşlarımızın çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini arttıracağı gerekçesiyle; tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları (atari, playstation vb.), her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durdurulacak.