Bodrum, turizmin göz bebeği olarak değerlendiriliyor. Temmuz ayı başından sezon sonuna kadar turizmin nefes alması için başlatılan çalışmalara Bodrum Belediyesi önemli katkı sağlıyor.

Koronavirüs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında kapanan birçok işletme normalleşme süreciyle birlikte 1 Haziran'da kapılarını açtı. Bu kapsamda ilgili bakanlıkların denetim ve sertifikasyon programı dışında Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın talimatıyla Kriz Masası koordinesinde başlatılan 'Covid-Free Sertifikasyon' programı, Bodrum Belediyesi Gıda A.Ş. kafe ve restoran sorumlularına verilen ilk eğitimle yeni bir başlangıç yapıldı.

Şimdi soracaksınız?

" Covid-19 kriterleri neler?"

Belediye tarafından verilen COVID-Free akreditasyonu denetimlerinde; bir işletmeye girişten itibaren iç ve dış mekânlardaki oturma düzeni, hijyen malzemeleri, servis ve sunum standartları, havalandırma, dezenfeksiyon ve bilgilendirici materyaller gibi pek çok unsur değerlendirmeye tabi tutuluyor. Mekânların mutfaklarında gıda ve hijyen güvenliği ile lavabo, tuvalet gibi ortak kullanım alanlarındaki temizlik standartları, atık yönetimi ve personelin sağlığı için konulan tedbirler denetleniyor.

Projenin Bodrum'un marka değerine katkı yapacağını belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Her sektöre yönelik yayımlanan hijyen standartları doğrultusunda bir eğitim modülü hazırladık. Kentteki belediye ruhsatlı işyerlerine 'COVID-Free' belgesi vereceğiz. Belge, belirlenen hijyen kriterlerine uyan ve ilgili mevzuat çerçevesinde belediyenin denetimlerinden başarıyla geçen işletmelere teslim edilecek. Eğitimi, dileyen işyeri sahipleri ile işletmelerin belirlediği pandemi sorumluları alacak" açıklamasını yapıyor.

Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezi'nde Prof. Dr. Cem Şen tarafından 'Bodrum Belediyesi Gıda Güvenliği ve Pandemi Hijyen Eğitimi' başlığı altında verilen eğitim hakkında bilgiler veren Şen, 'Covid-Free Sertifikasyonu' hakkında şunları söyledi:

"Covid salgınıyla beraber sayın başkanımız Ahmet Aras'ın önerileriyle böyle bir program hazırladık. Bu programda iki aşamalı çalışma yapıyoruz. Önce, gıda çalışanlarına eğitim vereceğiz pandemi süresince karşılaşabilecekleri sıkıntılar, almaları gereken önlemlerle ilgili bilgiler aktaracağız kendilerine. Daha sonra gıda işletmelerini denetleyeceğiz ve kendilerine bir sertifikasyon programı sunacağız. Özellikle gıda sektörü, yeme-içme sektörü ciddi sıkıntılar altında. Hepimiz yaşıyoruz bunu. Bu süreç içinde bizimde hepimizin öğrendiği gibi yiyecek, içecek sektöründeki işletmeler yavaş yavaş açılmaya başlayacak belli saatlerde. Uyulması gereken belli kurallar var tabi ki. Bu kurallarla ilgili belli çalışmalar yaptık. Özellikle Turizm Bakanlığı'nın bir genelgesi yayınlandı yiyecek, içecek sektörüyle ilgili. Bu konudaki bilgileri derleyip sizlere aktarmaya çalışacağız."

Verilecek eğitimlerin ardından yapılacak denetimlerden geçen işletmelere 'Covid-Free Sertifikasyonu' verileceğini, bu sertifikasyonun belgesinin işletmede müşterilerin görebileceği yere konularak, yerli ve yabancı misafirlerin cep telefonlarıyla bu belgedeki kare kodu okutarak işletmede alınan ve uygulanan tedbirleri görebileceğini belirten Şen, programın amacını, "Müşterilerin işletmeye daha rahat girişini sağlamak" sözleriyle belirtti.

Bodrum Belediyesi tarafından başlatılan 'Covid-Free Sertifikasyonu' programı, Bodrum Belediyesi Gıda A.Ş. personellerinin ardından talep eden işletmelere belirlenen program dahilinde uygulanmaya devam edileceği de belirtiliyor.

Program kapsamında, bir günlük eğitimin ardından yapılacak denetimler sonrası belirlenen kriterleri uygulayan işletmelere 'Covid-Free Sertifikasyonu' belgesi verilecek.

'Covid-Free Sertifikasyonu' belgesi almak isteyen işletmeler Bodrum Belediyesi dışında Bodrum Ticaret Odası ile Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na da başvuru yapabilecek.

Eğitimlere bugüne kadar 210 kişi katılırken, eğitimlerin ardından ise işletmelerde yapılacak denetimlerin ardından gerekli kuralları yerine getiren işletmelere, 'Covid-Free Sertifikasyonu' programını başarıyla tamamladıklarını belirten belge verilecek.

Şunu özellikle söylemeliyiz:

Eğer, Bodrum'a yabancı turist akınını sağlayamazsak turizm alanındaki beklentilerimize karşılık bulamayız. Geç de olsa virüs belasından kurtulup, Türkiye'yi dışa açmak zorundayız. Yoksa işimiz gerçekten zor.