"Külli nefsin zâikatü'l- mevt" yani " Her nefis ölümü tadacaktır." Yüce Kitabımız Kur-an'ı Kerim'de bu ayet 3 sûrede geçmektedir. Âl-i İmran, 3/185; Enbiyâ: 21/35; Ankebut, 29/57). İstanbul Zincirlikuyu mezarlığı girişinde " Her nefis ölümü tadacaktır" yazısını görürsünüz. 2011 senesinde bu yazıyı gören dönemin CHP Milletvekili Prof. Dr. Binnaz Toprak çok sinir bozucu bir şey diyerek dönemin İBB Başkanı Kadir TOPBAŞ'ı eleştirmişti. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan kendisine şöyle bir cevap vermişti. Profesör olmuş ancak bu Allah'ın ayeti midir, yoksa Kadir TOPBAŞ'ın sözü mü bunu bile bilmiyor diyerek Binnaz Toprak'a cevap vermişti. Bunun üzerine Toprak; Ayete değil yazıldığı yere karşıyım diyerek tartışmayı sürdürmüştü. 

İşin aslını sonradan öğrendik, ayetin oraya yazılmasına sebep olan kişi Kadir Topbaş değildi. Ayet mealinin o kapıda yer almasını öneren kişi, 2008 yılında 79 yaşındayken hayatını kaybeden emekli Albay Hasip Uras'dı. Sosyalist siyasetçi Ufuk Uras'ın babası olan Hasip Uras'ın bir başvurusu üzerine o dönemde Zincirlikuyu Mezarlığı başta olmak üzere bazı mezarlık kapılarına Türkçe olarak "Her canlı ölümü tadacaktır" yazılmıştı. Ufuk Uras, rahmetli babasının önerisiyle Zincirlikuyu Mezarlığı girişine yazılan bu ayet meali hakkında ve Prof. Dr. Binnaz TOPRAK'ın açıklamalarına cevaben şunları söylemişti. O ifadeyi ruhani, ontolojik bir kayıt olarak okumak lazım. Ayeti bir tehdit gibi algılamak abesle iştigaldir. Bir Japon turist falan böyle bakabilir ama bu memleketin kültüründen olan bir insanın böyle bakmasını ben alafranga görüyorum. 

Sakın bu mübarek Cuma gününde ölümü bize neden hatırlatıyorsun demeyin! Kur-anı Kerim'in 3 ayetinde gördüğümüz üzere Ölüm Allah'ın emridir ona göre benden hatırlatması. Peki ölüm Allah'ın emri ise nedir bu insanların derdi, sıkıntısı kimse kimsenin yüzüne bakmıyor. Erdem, ahlak, edep, tevâzu, cömertlik gibi kavramları ara ki bulasın. " Her nefis ölümü tadacaktır" ayeti kerimesinde gördüğümüz üzere hepimiz ölüp gideceğiz bu fani dünyadan, salih amellerimiz ile ahirete göç edelim, titreyelim ve kendimize gelelim özümüze dönelim!

VİP Cenaze

Bu aralar kafayı bu VİP cenazelere taktım. Biliyorsunuz cenaze namazları bile ülkemizde sağ, sol diye ikiye ayrılmış durumda. Sağ kesimin ünlüleri Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi camiinden ahirete uğurlanıyor. Sol kesimin ünlüleri ise Nişantaşı Teşvikiye Camiinden ebedi âleme yolculuğa çıkıyor. Bu cenaze törenlerinin en belirgin özelliği ise ünlü simalar ile çekilen fotoğrafların İnstagram'da yayınlanması! Cenaze töreninde değil sanki maskeli balodasın!!! daha cenaze namazı kılınmaya başlamadan herkes bir ünlüyü yakalayıp akıllı telefonları havaya kaldırıyor ve herkesin ağzında o meşhur söz " Gülümseyin çekiyorum!"

Cenaze adabına uymayan bu görüntülere kendimce bir serzenişte bulunmak istedim. Bu cenaze törenlerine katılan ve acılı ailelere taziyede bulunup ruhlarına fatiha okuyan akrabaları ve diğer yakınlarını tenzih ederim.