Ailesinin doktor olmasını istediği ancak kendisi diş hekimi olmayı tercih eden Hande Çetin Kahya, işinin cinsiyetçi bir meslek olmadığını söylüyor. Kahya, hekimlere yönelik şiddetin ona ihtiyaç duyan tüm insanlara haksızlık olduğunu söyledi

Kadın Kadına köşemin bu haftaki konuğu Diş Hekimi Hande Çetin Kahya. Avcılar'da açmış olduğu muayehanesinde hastalarına hizmet veren Kahya, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunu. Ailesi doktor olmasını istemesine rağmen, daha yaratıcı olduğunu düşündüğü için diş hekimi olmaya karar veren Kahya, işini severek yapıyor. Toplumda kadın dişçilere yönelik var olan olumsuz algıyı yıkan Kahya, "Benim artık bir cinsiyetim yok sadece Diş Hekimi Hande'yim" diyor. Hande Çetin Kahya, hekime şiddetin kabul edilemez olduğunu da söylüyor.
 
- Tıp dünyasında kadın olmanın zorlukları nelerdir?

"Kadın olmak eğer anneyseniz bu toplumda gerçekten çok zor. Hem iş hayatında var olabilmek hem de evi idare edebilmek gerekiyor. Doktor olmak da büyük sorumluluk isteyen bir meslek olduğu için her şeyi kusursuz yapmak gerekiyor. Çünkü bazı şeyler hata affetmiyor. Fakat kadınlar tüm bu zorlukların üstesinden gelebiliyor, işte bu yüzden çok güçlüler. Mesleğime gelecek olursak, Diş Hekimliği mesleği hem sanatı, hem tıbbı biraz da mekaniği ve fiziği içinde barındıran çok renkli bir meslek dalı. İşimi severek yapıyorum. Eğer yaptığınız her işin eğlenceli bir tarafını keşfedebilirseniz, işinizi zevkle yapabilirsiniz. İnsanla uğraşmak genel olarak zor olsa da zoru başarmak bana büyük keyif veriyor. Siz bir iş yaptığınızda hastanızın yüzünde kocaman bir gülümseme oluşuyorsa, bu çok paha biçilemez bir keyif olarak size kalıyor."

Diş hekimliği cinsiyetçi bir meslek değil

- Kadın dişçilere dair toplumda var olan olumsuz algıyı yıkmak için neler yapıyorsunuz?

"Mesleğin ilk başlarında kadın olduğum için zorlandığım dönemler oldu. Hastalar bu mesleğin güç isteyen bir meslek olduğu için erkekler tarafından daha kolay yapılabileceğini zannediyor. Oysaki gerçek böyle değil. Bu tamamen teknik bir meslektir. Kuvvete gerek duyulmaz. Zamanla hasta portföyüm oluşunca kendimi ispat etmek zorunda kalmıyorum. Artık bir cinsiyetim yok. Sadece Diş Hekimi Hande'yim. İşinizi iyi yapmak ve severek yapmak her zaman kazandırıyor. Hastalar bir süre sonra sizin cinsiyetinizi unutuyorlar. Çok sert görünümlü erkek hastalarınız bile size güveniyorlar, destekliyorlar."

Dişçi fobisi olan insanlara bu korkularını aşmaları için neler yapıyorsunuz, ne gibi yöntemleriniz bulunuyor?

"Diş Hekimi fobisi olan hastalarımız ile öncelikle konuşuyorum. Nelerden korktuğunu anlamaya çalışıyorum. Korktuğu şeyi bulabilirsem onu ikna etmem daha kolaylaşıyor. Sadece iğneden korkuyorsa iğneyi değişik yöntemlerle uyguluyoruz. Kandan korkuyorsa ona kanı göstermemeye çalışıyoruz. Aletlerin sesinden korkuyorsa ona müzik açıyoruz, sohbet ediyoruz. Çok endişeli ise ona sakinleştirici almasını tavsiye ediyoruz. Her hastaya bir yöntem buluyoruz. Başarısız olduğum hastam çok azdır."

- Bakımlı dişler için tavsiyeleriniz neler?

"Bakımlı dişler için düzenli fırçalama şart. Günde en az iki kere ihtiyacınıza uygun bir macun ve kaliteli bir diş fırçası ile düzenli fırçalama yapmanız gerekiyor. Yılda bir kez diş hekimine gidilmeli ve dişler kontrol edilmelidir. Sorunlar küçükken düzeltilmelidir, böylece dişlerimiz daha uzun ömürlü olur."

- Diş bakımına dair toplum olarak doğru bildiğimiz yanlışlar nelerdir?

"Diş taşı temizliğinin dişi incelttiği düşüncesi toplumda doğru bilinen yanlışlardan bir tanesidir. Diş taşı temizliği yaptığımız ilaçlar, diş etini bile kesemezken dişi inceltmesi imkansızdır. Dişimizin minesi sadece elmas freze ile aşılır. O yüzden diş taşı temizliği asla dişimize zarar vermez ve zorunlu bir temizliktir. Yapılmadığı takdirde diş eti hastalıkları oluşabilir."

Diş fırçalamayı sevmiyoruz

- Ülkemizde en çok rastlanan diş rahatsızlığı hangisidir?

"Ülkemizde en çok diş çürüğü ve diş eti rahatsızlıkları fazla gözüküyor. Diş fırçalamayı sevmeyen bir toplumuz. Haftada bir kez fırçalıyorum diyen hastalarım dahi bulunuyor."

Ülkemizin diş sağlığı karnesine 10 üzerinden kaç vermek istersiniz?

"Türkiye'nin karnesinde İstanbul'da çalıştığım için burayı baz alacağım. Avcılar halkı adına konuşacak olursak da 10 üzerinden 6 verebilirim."

Şiddet kabul edilemez

- Hekimlere yönelik şiddete dair neler söylemek istersiniz?

"Hekime yönelik şiddet affedilecek bir şey değil. Hekimler çok zor yetişiyor. İyi hizmet vermek için uğraşan ve kendinden fedakarlık yapan birisine zarar vermek ne kadar doğru. Ayrıca bir hekime zarar vererek ona ihtiyacı olan diğer insanların da hakkına giriyorsunuz. Bir doktor arkadaşımı bir hastası darp ettiği için o günkü bütün ameliyatları iptal olmuştu ve diğer hastaların hepsi isyan etti biz ne yapacağız diye. Ayrıca şiddet kadına, hekime, çocuğa ve hayvana hiçbir şekilde kabul edilemez. Gücü yeten yetene şeklinde bir düzen olamaz. Hayatta her şey adil olmalı, adaletli olmalı. Bu da şiddetle asla çözülemez."

Kadınların yapamayacağı meslek dalı yok

- Kadınların çalışma hayatında daha aktif bir şekilde yer alabilmesi için neler yapılmalı?

"Kız çocukları okutulmalıdır, desteklenmelidir. Devletimiz bu konuda yaptırımlar uygulamalıdır. Kadın anne olmak zorunda ama çalışmak da zorunda. Kadın da erkek de anneliğin bir engel olmadığının farkına varmalıdır. Annelik hiçbir şeye engel değildir. Erkeklerimiz eşlerine destek olsalar işleri daha kolay olabilir. Kadınların yapamayacağı meslek bence yok. Kadınlar gerekli eğitimleri aldıktan sonra her işi layıkıyla yapabilirler. Bende doğru olan cinsiyete göre değil, yeteneklere göre insanları değerlendirebilmek. Doğru yerde doğru insanı görevlendirirseniz cinsiyetin bir önemi kalmaz. Başarı kendiliğinden oluşur. Allah herkese doğru yerde doğru zamanda sevdiği işi yapmayı nasip etsin. Herkese sağlıklı dişler mutlu gülüşler dilerim."