Coronavirüs hastalarının ve ölümlerin artması üzerine bilim uzmanlarına ve doktorlara en fazla sorulan soru şu:

"Bu hastalıkla mücadele ne zaman sona erecek?

Bu sorunun yanıtını sıcağı sıcağına Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, şu değerlendirme ile veriyor, kendisine kulak verelim:

"Vatandaşlarımız her şeye çok riayet ederse, evden çıkmazsa, ellerini yıkarsa, esas destek orada, kilit nokta orası, yani bu benim kişisel tahminim böyle giderse yaz ayları civarında, yaz aylarına gelirken bir rahatlama olacağını umuyorum. Tabi kalbimin bir köşesi böyle olsun istiyor ama mümkün olduğu kadar sıyrılıp baktığım zaman tedbirler çok iyi olmak kaydıyla inşallah Haziran başına falan bir rahatlama olacağını umuyorum. Ellerinizi sık sık yıkayın, olmuyorsa el dezenfektanı kullanın, olmuyorsa kolonyayla temizleyin. Kalabalık yerlere girmeyin, aranıza mesafe koyun. Bulaşma zinciri en net nasıl kırılır? Bir araya gelmemekle, evden çıkmamakla, sonra elini temizlemekle. Çünkü eline bulaşsa bile hemen yıkarsan buradan kırdın zinciri. Diyelim 100 birim kapasiteniz var, 99 hasta geldiği sürece işler iyi, ama 101 hasta gelirse, 200 hasta gelirse ne olacak? İtalya'da, İspanya'da olan bu. Hasta birden gelince sağlık kapasitesini aştı, çamaşırhanelere çekip hasta yatırdılar. Bütün derdimiz ilk etapta artıştaki bu dikliği kırmak. İnşallah kapasitemizi aşmayan yerde dönecek ki biz herkese gerektiği gibi hizmet verelim. Bunu engellemenin yolu ne? Yeni vaka olmayacak. Yeni vaka nasıl olmayacak? Evden çıkmayacaksın. Evden dışarıya çıkıyorsan ondan sonra getirdiğin paketi istediğin kadar sabunla yıka. İşte yaşlılarımıza yasak getirildi. Niye getirildi? 'Yaşlıları sevmediğimizden', 'dışarıda dolaşmasın' diye değil, onların canını korumak için getirildi. Çünkü çok net, hangi ülkeye bakarsanız bakın 65 yaştan sonra ölüm oranları artıyor. Bütün ciddi enfeksiyonlarda böyledir bu zaten Çıkmak zorunda kalırsan da elini her zaman yıkamak, gerekirse maskeni takmak. Evden dışarıya çıkıyorsan ondan sonra getirdiğin paketi istediğin kadar sabunla yıka.. Bütün ciddi enfeksiyonlarda böyledir bu zaten İran ile İtalya ile karşılaştırmak çok doğru olmayabilir. Oranın dinamikleri başka, daha erken girdi, artı İtalya dünyadaki yaşlı nüfusu en yüksek olan ikinci ülkedir. Ölümlerin yüksek olmasının neden olduğunu anlayabilmek lazım, her ülkeyi takip ediyoruz. Oradan alacağımız dersler var, ama hangi basamakta hangi tedbir alınacak meselesi Sağlık Bakanlığı'nın sorumluluğunda. Ona danışman gibi çalışan Bilim Kurulu var. Bilimsel veriler değerlendiriliyor, ama bu sonunda devletin verebileceği bir karar. Gerektiği zaman mutlaka alınır. Önümüzdeki günler gösterecek. Vaka sayısı önemli faktörlerden biri, ama ülkenin dinamikleri, benim aklımın ermediği ekonomik faktörler gibi başka bir sürü faktör var. O yüzden kolay bir karar değil.

Konuya bu açıklamalarda devam edecek olursak önümüze çıkan tablo şu:

Evden çıkma konusu daha uzun zaman alabilir. Hatta iş daha da sıkıntıya girerse her yaş için "sokağa çıkma yasağı" ilan edilebilir.

Hastalığı ciddiye almak gerekiyor.

Okulların tatili uzar. Bu konuda açıklama yapan bazı uzmanlar "Bu yıl öğretimde kayıp yıl olacak" diyor. Her ne kadar evde öğrenim ile açık kapatılmaya çalışılıyorsa da öğretim, öğrenimdeki açığın kolay kapatılamayacağı düşünülüyor.

Hastalığın uzaması, kapanan işyerlerin daha uzun süre kapalı kalacağı anlamına da geliyor. Zaten işten çıkarılanların da bu süre içinde yine işsiz kalmaya devam edeceği görülüyor.

Turizm alanında ne gibi kayıplar yaşanacak bunu şu an için tahmin etmek oldukça güç görünüyor.

Ulaştırma sektöründeki durgunluk devam edecek.

Üretim alanındaki aksamaların sürmesi de kaçınılmaz görünüyor.

Dış ülkeler gidişlerin durması, dışarıdan ülkemize gelecek olanların azalması ile turizm alanındaki sıkıntının en üst seviyelere tırmanması da beklenebilir.

Özetleyelim:

Haziran başı en iyi tahminlere göre yapılıyor. Ya bu tahminler tutmaz ve iş uzarsa ne olacak?

Bizim için önemli olan virüs ile mücadele konusunda bir Bilim Kurulu'nun oluşturulmuş olmasıdır. Bu nedenle Bilim Kurulu'nun çalışmalarını ve değerlendirmelerini önemsiyoruz.