İç turizm Mayıs sonuna doğru, dış turizm ise Haziran ayı ortalarında başlayacak. Şimdiden oteller, belirlenen kriterlere göre hazırlıklarına başladı. Otellerin açılması ile lokantalar, kafe ve barlar da kapılarını açıyor. Beklenen hareketlilik de böylece başlamış olacak.

Rus Tur operatörleri, hem Rusya'da hem de yabancı ülkelerde seyahat kısıtlamalarının devam etmesi nedeniyle Haziran ayına yönelik yurt turları iptal ediyor. Bu karar ANEX Tour, Coral Travel, PEGAS Touristik tarafından uygulanmaya başlandı.

ANEX Tour web sitesinde yayınladığı mesajla 1- 30 Haziran 2020 tarihleri arasındaki turların belli sebepler nedeniyle gerçekleşmeyeceğini açıkladı. Müşterilere Haziran dönemindeki turlar yerine 31 Aralık 2021 tarihine kadar geçerli turlar alternatif olarak sunuluyor.

Anex Tour, iptal ettiği Haziran turlarının yerine ek ücret almadan 2020 ve 2021 dönemi için 18 ülkede alternatif turlar sunuyor. Bu ülkeler şöyle: Bulgaristan, Vietnam, Yunanistan, Dominik Cumhuriyeti, Hindistan, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Küba, Fas, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland, Tunus, Türkiye , Hırvatistan, Karadağ, Sri Lanka.

Rusya'da son yapılan ankette ortaya çıkan şu gerçeği de görmeliyiz

Adı geçen ülkeler arasında Türkiye'ye tercih edeceklerini söyleyenlerin sayısı % 36'ya yükseliyor.

Bunun anlamı şu:

Turlar balayınca Rus turist Türkiye'ye akın edecek. Bu da özellikle Antalya otellerinin doluluk oranını artıracak.

Geçenler yazdığımız "Temmuz'da şenlik başlıyor" başlıklı yazımızda kısaca bu konuya da değinmiştik.

Bunun en önemli nedenlerinden birisi, Anex Tur'un alternatif ülkelerde "her şey dahil" sistemin işlemeyişidir. Çünkü Rus turistler "her şey dahil" sitemi ilk sırada tercih ediyor.

Coral Travel da 1 Haziran'dan 30 Haziran 2020'ye kadar tüm yurt dışı turları iptal ederek koronavirüs konusunda ortaya çıkabilecek tabloya göre hareket etmeyi planlıyor.

Müşterilere iptal edilen turların yerine 2021'in sonuna kadar herhangi bir rota ve tarihte yeniden rezervasyon yapma imkanı da sunuldu.

Pegas Touristik Haziran ayındaki yurt dışı turlarını iptal etti. Tur operatörü, iptal edilen turların yerine ek ücret almadan Ağustos-Kasım 2020 tarihleri arasına ya da 1-30 Haziran 2021 tarihleri arasında yeniden rezerve edilebilecek.

Konuyu sadece Rusya ile sınırlı tutmamak gerekiyor. Ukrayna'dan da çok önemli turist geliyor. Bu konuda Ukrayna'ya yüzümüzü dönelim:

Ukrayna Altyapı Bakanlığı Sözcüsü Oksana Gerasimova "Temmuz ayından itibaren Türkiye, Mısır ve Gürcistan'a uçuşların yeniden başlatılması planlanıyor. Başka bir ülke de özel charter uçuşları için izin verirse onlarla da uçuş seferlerini başlatırız" şeklinde konuştu.

Daha önce Ukrayna Havayolları (UIA) Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'ne, İngiltere'ye, Almanya'ya ve İsrail'e uçuşların 23 Mayıs'tan itibaren başlatılacağı ve biletlerin satışa çıkarıldığı açıklanmıştı. Böylelikle Ukraynalılar başkent Kiev'den 7 ülkeye seyahat edebilecek.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere Ukrayna'da katıldığı bir televizyon programında, "Hepimiz zor dönemlerden geçiyoruz. Türkiye olarak Temmuz ayında turistler için turizm sezonunu açacağız. Ukraynalılar iyi bir tatili hak etti. Herkesi bekliyoruz" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Dünya Turizmciler Birliği, günler öncesi bir açıklama yapmış, Türkiye'nin turizmde en avantajlı ülkelerden başında gelebileceği tahminlerinde bulunmuştu.

Tur operatörleri de "En güvenli ülke Türkiye görünüyor" açıklaması ile turizmcilere desten veren açıklamalar yapmışlardı.

Aynı görüşteyiz.

Belki de koronavirüsü avantaja dönüştürüp, turizm alanında patlama yapabiliriz.

Bunun önünü açacak olan da virüsten tamamen kurtulmamız ve ortaya çıkan tablonun tersini yaşamaya başlamamamız olacaktır.