YÖK Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç,  "Böyle acı dönemlerin bir daha yaşanmaması, tekrar böyle bir teşebbüse dahi girişilmemesi için üniversitelerde darbe dönemlerini aydınlatma faaliyetlerinin yapılmasını ve hatta darbeler üzerine tezler yazılmasını teşvik etmek amacıyla bu yazı gönderilmiştir." ifadelerini kullandı.

- "Güvenlik gerekçesi ile akademik toplantılar iptal ediliyor"

Mektupta, üniversitelerden kendi içlerinde darbeleri ve 15 Temmuz'u sebep ve sonuçlarıyla tartışmaları, darbe girişimiyle ilgili verilerin paylaşıldığı etkinlik ve bilgilendirme toplantıları yapmaları, bu dönemi yabancı akademisyenlere anlatmaları ve yapılan bu çalışmalarla ilgili 30 Temmuz'a kadar YÖK'e bilgi vermeleri istendi.

YÖK'ten üniversitelere gönderilen mektupta, Türkiye'nin 15 Temmuz 2016 gecesi, hain bir darbe girişimine maruz kaldığı, vatanperver Türk milletinin devletin etkin unsurlarıyla beraber tam bir savunma gerçekleştirerek demokrasisine sahip çıktığı kaydedildi.

Türk milletinin ağır ve acı kayıplara uğrayarak, şehitler ve gaziler ile sayısız vatandaşın girişimleriyle kalkışmanın bertaraf edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yükseköğretim camiamız da vatanımız ve milletimizin güzide bir parçası olarak bu savunmada yer almış, şehitler vermiştir. Yaklaşık olarak şehitlerimizin yüzde 30'u ve gazilerimizin yüzde 24'ü lisans veya lisans üstü eğitimlidir. Tüm şehitlerimiz ülkemizin, devletin bekası için yitirdiği değerlerdir. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Okan Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrenci ve akademisyenlerini şehit veren üniversiteler arasındadır.
Geçtiğimiz süreçte uluslararası kamuoyu nezdinde konu çarpıtılmış, darbe girişiminin ve demokrasi mücadelesinin gerçek verilerine dayanmayan bilinçli bir algı yönetimi sürdürülmüştür ve maalesef halen de sürdürülmektedir. Ülkemizin prestijine karşı bu karalama kampanyası, akademik faaliyetlerimizin uluslararası boyutuna doğrudan zarar verir hale gelmiştir. Sözde güvenlik gerekçesi ile ülkemizde düzenlenen uluslararası kurslar, toplantılar ve etkinlikler yurt dışı paydaşlarca iptal edilmekte, yabancı öğrencilerin ve akademik personelin Türkiye'ye gelmeleri sistemli şekilde engellenmektedir. Halbuki diğer ülkelerde terör olayları yaşandığında, aynı paydaşlarca akademik çalışmaların etkilenmemesi için azami özen gösterilmektedir."

Türkiye'ye yönelik karalama kampanyası düzenleyenlerin kendi devletlerinin asla zarar görmeyeceği şekilde sistemli hareket ettikleri ifade edilen açıklamada, "Memleketimizin maruz kaldığı bu haksız uygulamalara karşı yükseköğretimin tüm unsurları olarak beraber mücadele edilmesi elzemdir." ifadesine yer verildi.

Yazıda "Akademik camiamızın, devletimizin yanında, demokrasimiz ve kendi geleceğimiz için aktif girişimlerde bulunması icap ediyor. Darbe teşebbüsü hakkında devletimize yönelik yürütülen yıpratıcı, olumsuz değerlendirmelere ve ağır ithamlara karşı gelişmeleri doğru ve kapsamlı bir şekilde anlatmak vatandaşlık bilincimizin de gereğidir." değerlendirmesi yapıldı. 

memurlar.net