Atatürk Olimpiyat Stadı çevresinde arazisi olan vatandaşlar, yarım asırlık yatırımlarının kamulaştırma kapsamına alınması yüzünden yıllardır mağduriyet yaşıyor. Arsayı aldıklarında kuş uçmaz kervan geçmez bir bölge olan Altınşehir'e yatırım yapanlar, tapulu arazilerine ne çivi çakabiliyorlar, ne de satabiliyorlar. Kamulaştırma kararı yüzünden arazilerini sadece ekip dikebilen mağdurlar "Arsalarımızı ranta kurban etmek istiyorlar" diyor.

70 YILLIK GEÇMİŞİ VAR 

Başakşehir Ziya Gökalp Mahallesi'nde bulunan Atatürk Olimpiyat Stadı çevresinde arsası olanların yılan hikayesine dönen hikayesi 1955 yılına kadar dayanıyor. Toplamda bin 700 parsel olan alanda arsa alan vatandaşlar, imar düzenlemesi beklerken arsaları yıllar sonra kamulaştırma kapsamına alındığı için ne satabiliyor ne de üzerine herhangi bir yapı inşa edebiliyor. Arsalar ifrazlı olmasına rağmen, vatandaşlar arazilerini sadece piknik için kullanabiliyor.

UCUZA KAPATACAKLAR

Başakşehir Belediyesi, kamulaştırma kapsamındaki arsalar için vatandaşlara metrekare başına 350 TL vermeyi teklif ediyor. Vatandaşlar ise arazilerinin çok daha değerli olduğunu belirterek "Arsalarımız yok pahasına alınmak isteniyor" diyor. Vatandaşların arsalarının çevresinde Bosphorus City, Ağaoğlu, Emlak Konut, Nida Park gibi lüks projeler her geçen gün yükselirken vatandaşların arsaları ise saraylar etrafındaki gecekondulara benziyor. Film gibi hikayeleri olan mağdurlar arasında bu uğurda kalp krizi geçiren hatta hayatını kaybedenler bile bulunuyor. 

VERGİSİNİ ÖDÜYORLAR

Dişlerinden tırnaklarından arttırdıkları paralar ile arsalarını alan vatandaşlar, geçen onca hükümetin bir çare bulamadığı soruna artık kesin bir çözüm istiyor. Mağdurlar ayrıca her ay 930 TL de arsa vergilerini ödüyor. Vatandaşlar, arsalarında yetişen küçük bir karpuzu göstererek, "Topraklarımız çok bereketli" diyor. 

Belediye tarafından teklif edilen rakamı kabul etmeyen vatandaşlar ise, Olimpiyat Stadı Çevresi Kamulaştırma Mağdurları isimli bir dernek kurarak hakları için mücadele etmeye başladı. Mağdurlar arasında 3 kuşaktır haklarını arayan vatandaşlar olduğu gibi, birkaç yıl öncesinden de arsa alan kişiler bulunuyor. 

HAFRİYAT DÖKÜLÜYOR

Arsalarını ilk aldıkları zaman arazinin düz olduğunu, şimdilerde ise Olimpiyat Stadı yapımı esnasında çıkan hafriyatın plansız bir şekilde dökülmesi sonucunda arsalarında tepecikler oluştuğunu belirten vatandaşlar, "Hafriyat kamyonları da geceleri buraya kaçak döküm yapıp gidiyor" diyor.
Belediyenin kamulaştırma kapsamında bedel tespit ve tescil davası açtığını belirten Olimpiyat Stadı Çevresi Kamulaştırma Mağdurları Derneği Başkanı Ertekin Aksu, açılan davalar kapsamında keşif ve bilirkişilerin inceleme yaparak kamulaştırma bedellerinin tespit edileceğini söyledi. 
Aksu, dernek vasıtasıyla Başakşehir Belediyesi ile, meclis üyeleriyle görüştüğünü Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'na da dilekçe yazdıklarını fakat kendilerine geri dönüş yapılmadığını da aktardı. Arsaların kamulaştırılması esnasında bedel tespiti yapılırken hakkaniyetli davranılmasını isteyen vatandaşlar, "Bize hakkımızı versinler, fazlasında gözümüz yok" diyor.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER