Ünlülerin avukatı ve Engelsiz Yaşam Vakfı Başkan Yardımcısı Edip Önder, tüketicilerin yasal haklarını bilmediğini ve bu nedenle de haklarını koruyamadığını söyledi. Önder, vatandaşların özellikle bankalardan şikayetçi olduğunu belirterek "Haksızlığı gidebilecek makamlar var ama halk buralara başvurmuyor" dedi.Ünlülerin avukatı olarak bilinen, bugüne dek pek çok ünlü ismin avukatlığını yapmış aynı zamanda Engelsiz Yaşam Vakfı Başkan Yardımcısı olan Edip Önder ile tüketicilerin sorunları ve mesleği üzerine konuştuk. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi bölümünü 1984 yılında bitiren, meslek hayatı boyunca pek çok ünlü ismin davasına bakan Edip Önder, hukukta ceza alanına büyük ilgi duyuyor. Mezun olduktan sonra 5 yıl öğretmenlik yapan fakat içindeki avukatlık arzusu ile öğretmenliği bırakan Önder, bugüne dek Fedon, Tuğba Özay, Nadide Sultan, Hayko, Yalçın Menteş, Bülent Ersoy ve Serdar Ortaç'ın danışmanlıklarını ve aynı zamanda dönem dönem de avukatlıklarını yapmış. 

TUĞBA ÖZAY DAVASI

Savunduğu en ilginç davalardan birinin Tuğba Özay davası olduğunu belirten Önder, "O dönemlerde Devlet Güvenlik Mahkemeleri'ne giren 1 yılda ancak çıkabiliyordu, davanın açılması bile 6 ayı buluyordu. Tuğba Özay'ın davası da 5 ay sonra açılmış duruşma günü de 3 ay sonraya verilmişti. Basının da üzerinde sıklıkla durduğu ve tahliyenin merak edildiği bir davadan tahliye çıkarmıştım" dedi. 

Aynı zamanda Engelsiz Yaşam Vakfı Kurucu Üyesi ve Başkan Yardımcısı olan Edip Önder, vakıf olarak her yıl, 'Yılın En İyileri' ödül töreni düzenlediklerini ve bu gecelerden elde ettikleri gelirler ile engelli kişilere yardım eli uzattıklarını söylüyor.

ÇOCUKLAR GÜLSÜN

Önder, önümüzdeki süreçte bir Engelli Rehabilitasyon Merkezi kurmayı planladıklarını da belirtiyor.

Aynı zamanda 1905 Galatasaraylı İş Adamları ve Yöneticiler Derneği kurucusu olan Önder, yaklaşık 4 dönemdir burada da başkan yardımcılığı görevini sürdürüyor. Mardin Nusaybin ve Midyat'ta futbol okulu açtığını belirten Önder, "O çocukların gülen yüzü her şeye değer" diyor. Futbol okulundan yetişen çocuklar yılda birkaç kez İstanbul'a gelerek hem kentin güzelliklerini yakından görme fırsatı yakalıyorlar hem de tutku ile bağlı oldukları Galatasaray'ın maçlarını izleyebiliyorlar.

SÖZLEŞMEYİ OKUMALI

Tüketicilerin sorunları üzerine de görüş aldığımız Önder, tüketicilerin en çok bankaların kredi kart aidatlarından şikayetçi olduklarını belirtiyor. Bankalar, son kullanma tarihi geçmiş olsa da kartları otomatik olarak iptal etmiyor ve tüketiciden kart aidatı almaya devam ediyor. Bu sorun ile ilgili vatandaşların haklarını bilmediklerini ve sorgulamadıklarını aktaran Önder, "Vatandaşlarımız sözleşmeleri okumadan imzalıyorlar, küçük yazılanlar dikkatlerini çekmiyor. Vatandaşlar unutmasınlar ki tüketici hakları komisyonları var, heyetleri var eğer bir haksızlığa uğradıklarını düşünüyorlarsa bunun için uğraş versinler, eğer heyetlerce ihtilaf giderilemiyorsa Tüketici Hakları Mahkemesi'ne başvursunlar" ifadelerini kullandı.

FATURA ÖDEME BEDELİ

Fatura ödeme noktalarında tüketicilerden alınan işlem bedelleri hakkında da açıklama yapan Önder, "Ödeme noktalarındaki hizmeti yapan kişilere yapılan anlaşmalar çerçevesinde belirli bir komisyon ödeniyor. Onlar ise vatandaşlardan fatura başına 1-2 TL gibi rakamlar alabiliyorlar. Bu sorun için kişisel olarak da sivil toplum kuruluşları olarak da başvuru yapılabilir. Bir de olaya şu yönden bakmak gerekir. Neticede vatandaşlar kendi serbest iradeleri ile gidip bu noktalardan faturalarını ödüyor, vatandaşlar mahkeme açtıklarında bu yanıt ile de karşılaşabilirler" dedi.

Sİbel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER