Diyarbakır’da önceki gün evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda baş ve sırtından vurularak ağır yaralanan Uzman Onbaşı Bilal Dicle, tedavi gördüğü hastanede şehit oldu. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Dicle, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit düştü. Valilikten yapılan açıklamada, olayın faillerinin yakalanması amacıyla yürütülen soruşturma ve operasyonların sürdüğü bildirildi.

DİCLE'NİN BEYLİK TABANCASI YOKTU

Evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu şehit düşen 22 yaşındaki Dicle’nin silahsız olduğu ortaya çıktı. Dicle’nin 1 yıllık uzman olduğu için beylik tabancası alamadığı öğrenildi. Uzman erbaşların eğitimlerini tamamlamasının ardından beylik silahı almak için dilekçe verdikten sonra 1 yıla yakın süre beklemeleri, kamuoyunda da tartışmalara neden oldu.

BENZER OLAY SİLVAN'DA DA YAŞANMIŞTI

Benzer bir olay da 3 Ekim’de Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yaşanmıştı. PKK’lılar tarafından yaralanan ve kaldırıldığı hastanede şehit düşen 21 yaşındaki Uzman Çavuş Mehmet Kızılca’nın da daha sonradan silahsız olduğu ortaya çıkmıştı.

TOPRAK: ÇOCUKLAR AÇIK HEDEF HALİNDE

Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Emekli Uzman Çavuş Yakup Toprak, “Dün basında yer alan, uzmanların silah alması için 5 yıl bekleme süresi gibi bir şey yok. 3269 sayılı yasanın 13. maddesi, 'İlk sözleşmelerini müteakip uzman erbaşlar bedeli karşılığında tabanca elde edebilir' diyor. Uzman onbaşılar görevli ya da görev haricinde gözle görülmeyecek şekilde silah taşıyabilirler diyor kanun. Oysa daha düne kadar üstlerinde taşıyabilmeleri birlik komutanlarının insiyatifinde idi. Bu sonradan yönetmeliğe girdi” dedi.

DEVLET SİLAHI DA TEMİN ETMELİ

Uzman erbaşların silah almak için birliklerine verdikleri dilekçelerin sonuçlarını 1 yıl süreyle beklediğini ve savunmasız olarak gezdiklerini belirten Toprak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Altını çizeceğimiz mevzu şu. Mevzuatta diyor ki, ‘Ben sana askeri elbiseyi giydireyim ama sen silahını git dışarıdan ya da MKE’den al. Şu an terör gerçeğiyle yüz yüzeyiz ve bu çocuklara silah temin etmekle mükellefiz.”

EVİNİN ÖNÜNDE VURULMUŞTU

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesinde evinden çıktığı sırada silahlı saldırıya uğrayan Uzman Onbaşı Bilal Dicle ağır yaralanmış ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı. Mesaiye gitmek üzere evden çıkan Dicle, arabasına binmeden önce vuruldu. Diyarbakır Dicle ilçesi nüfusuna kayıtlı olan Dicle'nin anne ve babasıyla birlikte yaşadığı öğrenilmişti. (Yeni Şafak)