Türkiye gündemini uzun süre işgal eden Uber-Sarı Taksi gerilimi yerini Ankara'da ortaya çıkan Suriyeli taksicilere bıraktı. Korsan taksicilik ve minibüsçülük yapan Suriyeli taksiciler, Ankaralı taksicileri isyan ettirirken, uygulamanın İstanbul'da da başlaması, taksicileri kara kara düşündürüyor. Hatta Ankara'daki Suriyeli taksicilerin kartvizit bastırarak dağıttıkları da biliniyor. Hal böyle olunca, Suriyeli taksici furyasının İstanbul'a sıçrayacağını düşünen taksiciler, "Uber bitti, sıra Suberde mi?" diyerek, duruma tepki gösteriyor.

HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ

Avcılar'da bulunan Güner Taksi durağı çalışanları, İstanbul'da Suriyeli taksicilerin ortaya çıkması durumunda yasal yolları kullanacaklarını belirterek, "Ticaret Odası, Taksiciler Derneği ve Emniyet'e başvururuz" diyor. 

Avcılar'da çok sayıda Suriyeli, Lübnanlı, Iraklı yolcuları olduğunu belirten taksiciler, "100 yolcumuzdan 25'i Arap ya da Avrupa ülkelerinden geliyor. Bugüne dek onların Suriyeli taksici talepleri olduğunu duymadık" diyor. Taksiciler, seçme hakkınız olsa Uber'i mi, Suber'i mi tercih ederdiniz sorusuna ise, "İkisini de tercih etmeyeceğiz" diye cevap veriyor.

KORSANLAR GÜVENLİ DEĞİL

Vergilerini düzenli olarak ödeyen taksiciler, Avcılar'daki en büyük sorunlarının korsan taksiciler olduğunu belirterek, "Özellikle geceleri eğlence mekanlarının kapılarının önünde bekleyerek korsan taşımacılık yapıyorlar. Kendi araçları ile çıktıkları için vergi ödemiyorlar ve masrafları az olunca da vatandaşı düşük fiyatlara taşıyorlar. Biz bunlar ile ilgili şikayetlerimizi hem şifahen hem de yazılı olarak bildirdik" diyor. 

Bahçeşehir'de en son yaşanan cinayet olayının da bir korsan taksi çağrılarak işlendiğini belirten taksiciler, "Bu olaylar sonucunda vatandaş korsana nasıl güvenebilir? Bizler, aile taksicisiyiz, bizde yanlış olmaz" diyerek, sözlerine son veriyor.

FATİH'TE BAŞLADI BİLE

Avcılar ve çevresindeki ilçelerde Suriyeli korsanlar henüz piyasaya girmese de, Suriyeli ve Asyalı sığınmacıların çoğunlukta bulunduğu Fatih bölgesinde korsan taksi sektörünün hızla arttığı gözleniyor. Özellikle Suriyelilere ait yeme içme mekanlarının çevresinde organize olan korsanların bir bölümü kendilerine verilen "geçici Türkiye plakası" olan araçlarla taşımacılık yapıyorlar. 

TAKSİCİLERE TEPKİ

Arapça bildikleri ve müşterilerle kolay diyalog kurabildikleri için tercih edilen korsanlar, cep telefonu aracılığıyla hizmet veriyor. Bu tip araçlar trafik polisleri tarafından sorgulansa bile, içerisindekilerin tamamının Arapça konuşması nedeniyle gerekli sorgulama yapılamadığı için "korsan taksi" işlemi yapılamıyor.

Suriyelilerin ve uzun süredir Türkiye'de kalan Ortadoğulu sığınmacıların, ticari taksilerin gidecekleri yere yolu uzatarak fazla ücret talep etmeleri yüzünden de korsan taksileri tercih ettiği biliniyor.
Sultanahmet ve çevresinde ara yolları "taksi durağı" haline getiren ve trafiği de tıkayan taksicilerin, Türkçe konuşan müşteri almadığı, özellikle Arap turist beklediği daha önce de şikayet konusu olmuştu.

Sibel GÜLERSÖYLER