Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde YPG/PYD koridoruna kesin olarak izin vermeyeceğini tekrar tekrar açıklaması ve tüm hazırlıklarını tamamlayarak operasyon için “an” beklemesi Rusya ve ABD’nin strateji değiştirmesine neden oldu. Rusya PKK’nın Suriye kolu YPG’nin Afrin’i boşaltarak rejime bırakması için girişimlerde bulunurken, ABD Türkiye ile görüşme masasına yeni kartlar sürdü.  Bu kartlardan birinin de ABD’nin kontrolündeki YPG’nin Afrin’i terk etmesi karşılığında, Rusya ve Türkiye’nin ateşkes anlaşmasındaki kilit şehir İdlib’de var olmak istediği ileri sürülüyor. Ancak bu gelişmelerin Türkiye’nin operasyon planında değişiklik yapmadığı, görüşmeler sürecinde beklemeye aldığı belirtiliyor. 

TÜRKİYE'NİN KARARLILIĞI RUSYA VE ABD'NİN ÇÖZÜM ARAYIŞINA GİTMESİNİ SAĞLADI

Türkiye Afrin’den gelen saldırılara şimdilik misliyle karşılık veriyor ve angajman kurallarını aşacak bir tehdide dönüşmesi halinde operasyon kararının uygulanabileceği mesajı veriyor. Karar'da yer alan habere göre Türkiye’nin Afrin sınırına yaptığı askeri yığınak ve bölgede bulunan askeri ile ÖSO güçlerinin operasyon için hazır bekliyor. Türkiye sahadaki etkinliğini Suriye’nin güneyindeki muhalifleri ateşkes konusunda ikna ederek ve Astana sürecinin devamlılığını sağlayarak sürdürüyor. Ancak tehdit algısını YPG’nin kontrolündeki bölgeye çeviren Türkiye, kararlılığını sürdürerek
Rusya ve ABD’nin bu noktada bir çözüm arayışına girmesini sağladı. Öte yandan YPG Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonu için hem sivil hem askeri olarak hamleler yapıyor. Geçtiğimiz hafta YPG saflarından yapılan açıklamada Rakka operasyonunu sekteye uğratma iddiası dile getirildi. Türkiye’nin olası operasyonuna karşı Afrin’de yürüyüş ve gösteri yapan YPG, Rakka operasyonundaki güçlerini de Afrin’e kaydıracağını ileri sürdü. Buna karşın ABD yetkilileri ise Türkiye’nin kaygılarını anladıklarını ancak öncelikli sorunun Afrin değil Rakka olarak görünmesi çağrısında bulundu.