Başbakan Binali Yıldırım, 'Bugün itibariyle 543 proje üzerinde çalışıyoruz. Bu projelerin toplam maliyeti 60 milyar dolardır. Teknopark'lar açtık. 2750 teknik vasıflı personel çalışıyor. Ankara Kahramankazan'da 80 milyon avro bedelle uydu test ve entegrasyon merkezi açtık. Kendi uydumuzun üretimine başladık.' derken 'Doğal kaynakların tespiti ve bunun halkın refahı için kullanılması adına, Türkiye Uzay Ajansı'nı kurma kararını aldık bu kararı da Meclis'e gönderdik. Bu yasama yılında inşallah Türkiye Uzay Ajansı da kurulmuş olacak.' ifadesini kullandı.

'AMERİKAN HALKININ ACILARINI EN YÜREKTEN PAYLAŞIYORUZ'

Başbakan Yıldırım, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde Alp Havacılık Helikopter İş Merkezi Tesisleri'nin açılışında sözlerine Las Vegas'taki saldırıyı kınayarak başlarken, "Amerika'nın Las Vegas şehrindeki silahlı saldırı çok üzücü. Neresinden bakarsanız, adı ne olursa olsun, bu bir vahşettir, bu bir cinnettir. Bu vesileyle hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Şunu bilin ki Türk halkı, Amerikan halkının acılarını en yürekten paylaşıyor" dedi.

"Kendi kendine yetebilen Türkiye, hedefiyle çıktığımız bu yolda bugün önemli bir noktaya gelmiş olduğumuza şahit olmaktan memnuniyet duyuyorum" diyen Başbakan Yıldırım sözlerine şöyle devam etti:

AK Parti hükümeti olarak 15 yıllık iktidar süremizde sanayileşmeyi, teknolojik ürünleri kendi kendimize, kendi imkanlarımızla yaparak ülkemizin küresel anlamda önemli bir noktaya gelmesini sağlayacak çalışmalara hız verdik, destek olduk. Her dönem, her iktidar dönemimizde ciddi teşvikler verdik. Bunların karşılığını görmekten memnunuz. 118 ülkede 3 milyar insana ulaşabiliyoruz. Uydu üzerinden internet akışını gerçekleştirebilir hale geldik. Göktürk 2'yi uzaya gönderdik. Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Tüksat 6A, üretimi başladı. 2020'de uzayda yerini alacak. Savunma ve havacılık sanayinde de araştırmaya önemli paylar ayırıyoruz.

"TERÖRLE İLİŞKİ SINIRLANIRSA AMERİKA İLE İLİŞKİMİZ DAHA DA GELİŞECEK"

Yıldırım sözlerine şöyle devam etti:

Sizler Amerika'nın lokomotifleri olarak, Amerika'nın teknolojisini, sanayisini, elindeki imkan ve kabiliyetleri sağlayan firmalar olarak bu güzel işbirliklerinin zarar görmemesi için elinizden gelen her türlü gayreti göstererek yukarıda yanlış adımların atılmaması için katkı koymalısınız. Bunu yaptığımız zaman, 15 Temmuz acısını bu ülkeye yaşatan alçaklara karşı Amerikan hükümetinin, yönetiminin bakışını değiştirdiğimiz zaman, Suriye'de DEAŞ'la mücadele ederken Türkiye'nin canını yakan, sivil insanlarına zarar veren ve Amerika'dan aldığı silahları bizim insanımıza çeviren bu terör güruhlarıyla ilişkileri sınırlandırdığı zaman Amerika'yla olan ilişkilerimiz daha gelişecek, sizin için sadece Türkiye'de değil bütün bu coğrafyada çok daha kapsamlı bir işbirliğinin önü açılmış olacaktır.

UZAY AJANSI BU YIL

"Savunma ve havacılıkta AR-GE bütçemiz 1 milyar doları aştı" diyen Başbakan, "Bugün itibariyle 543 proje üzerinde çalışıyoruz. Bu projelerin toplam maliyeti 60 milyar dolardır. Teknopark'lar açtık. 2750 teknik vasıflı personel çalışıyor. Ankara Kahramankazan'da 80 milyon avro bedelle uydu test ve entegrasyon merkezi açtık. Kendi uydumuzun üretimine başladık. Ülkemizde geliştirilen uydu parçaları testleri artık uzayda gerçekleştiriliyor. Japonya Havacılık ve Uzay Ajansı'yla yaptığımız anlaşma ile Türkiye'deki parçaları, Japonya'dan uzaya gönderilen uydularda kullanıyoruz. 2016'da başlattığımız testler meyvesini vermeye başladı. Bu konular önümüzdeki yıllarda yerli ve milli kabiliyetimizin geliştiği bir yere dönüşecek" dedi.

Bu yıl içinde Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulacağını ifade eden Yıldırım, "Ülkemiz 2023 hedeflerine doğru gidiyor, Eskişehir bu hedeflerde lokomotif görevini görecek şehirdir. Yani Eskişehir'in her şeyi yeni olmalı. Teknolojide de kararlı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Doğal kaynakların tespiti ve bunun halkın refahı için kullanılması adına, Türkiye Uzay Ajansı'nı kurma kararını aldık bu kararı da Meclis'e gönderdik. Bu yasama yılında inşallah Türkiye Uzay Ajansı da kurulmuş olacak" şeklinde konuştu.
Başbakan Yıldırım, açılan helikopter fabrikasıyla ilgili bilgiler verirken, şunları söyledi:

Yerli tasarım helikopterimizin çalışması da ilerliyor. Şu anda prototip çalışması yapılıyor. Bu tesis helikopter üretimi yapılacak. Buradaki yapılan ürün sadece bizim kuruluşlarımızın ihtiyacı için yapılmıyor, bölgemizde ve dünyadaki birçok bölgenin ihtiyacına da cevap verecek bir ürün olacak. Bu kadar entegre, bu kadar herşeyi birarada bir tesis başka yerde yok. İşin önemini kavramış olmanızdan dolayı, bunun için hiçbir fedakarlıktan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. (Yeni Şafak)