Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunularak, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) 15 Eylül 2017 tarihinde bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrarı sorumsuzca ve kışkırtıcı bir şekilde gözardı ederek yaptığı balistik füze fırlatımını en güçlü şekilde kınıyoruz. KDHC'yi BM Güvenlik Konseyi kararlarında ifade bulan yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz" denildi. 

KUZEY KORE'DEN YENİ FÜZE DENEMESİ

Kuzey Kore yeni bir füze denemesi daha yaptı. Füze, Sunan bölgesinden 3,700 km uzağa fırlatıldığı ve 770 km yükseldiği belirtildi. Japonya’da Hokkaido ve Tohoku bölgelerinde yaşayan vatandaşlara sığınaklara gitmeleri uyarısı yapıldı. Güney Kore ve ABD orduları, füzeyle ilgili bilgilere ulaşmak için çalışma yürütüyor.

Japonya, devlet televizyonundan vatandaşlarına yaptığı çağrı ile Kuzey Kore tarafından ateşlenmiş olabilecek bir füzeye karşı dikkatli olunması gerektiği uyarısı yapıldı. Pyongyang'ın Sunan bölgesinden fırlatılan füze,yerel saatle 07.06'da Japonya hava sahasından geçti. Japonya hükümetinin uyarısında halka sığınaklara gidilmesi çağrısı yapıldı. Güney Kore hükümeti de Pyongyang'tan fırlatılan füzeyi doğruladı. 

Füzelerin ateşlenmesi sonrası Japonya'da sirenler çalmaya başladı. Fırlatılan füzenin kıtalararası bir füze olduğu iddia ediliyor. Japonya hükümet sözcüsü, füzenin "Hokkaido" bölgesinde pasifik okyanusuna düştüğünü söyledi. Füzenin 3,700 km uzağa fırlatıldığı ve 770 km yükseldiği belirtildi Japonya hükümet sözcüsü, Pyongyang'ın bu provakasyonunu şiddetle kınadıklarını söyledi.

Reuters'ın haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz saray'da askeri yetkililerden Kuzey Kore'nin fırlattığı füzeye ilişkin bilgi aldı.