Hacettepe Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından "Türk Dilbiliminde Tanımlama ve Belgeleme V:Uluslararası Türkmence Araştırmaları Çalıştayı" Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)'nın desteğiyle gerçekleştirildi. TİKA'nın katkılarıyla gerçekleştirilen çalıştay'a Türkmenistan ve Türkiye'nin yanı sıra Amerika, Çin, İsveç, Almanya ve Afganistan'dan çok sayıda yükseköğretim üyesi ve bilim adamı, Sivil Toplum Kuruluşu ve haber ajansı temsilcileri ile üniversite öğrencileri katıldı.  Çalıştay açılış konuşmasını yapan Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi İşangulı Amanlıyev, Türkmen Dili Çalıştay'ını organize eden Hacettepe Üniversitesi yöneticileri ile yetkililerine ve katılımcılara teşekkür etti. 

ÇALIŞTAYIN ÖNEMİNDE DİKKAT ÇEKİLDİ

Türkmenistan'ın dil siyaseti hakkında bilgi veren Büyükelçi Amanlıyev, Türkmencenin devlet dili olarak kabul edilmesi, dilin geliştirilmesi ile ilgili gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkmenistan İlimler Akademisi akademisyeni Ord. Prof. Dr. Muratgeldi Söyegov konuşmasında çalıştayın çok önemli olduğunun altını çizerek, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Söyegov, ayrıca Türkmen dili ve tarihi ile filoloji bilim adamları hakkında katılımcılara geniş bilgi verdi. 

Türk dilinin söyleniş özellikleri, Fonetik (ses bilgisi) ve Morfoloji (yapı bilimi) özellikleri hakkında konuşma yapan Hacettepe Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Doç. Dr. Sema Aslan Demir, Türkmen dilini diğer Türk dilleri ile karşılaştırmış ve örnekler verdi. Türkmen dilinin diğer Oğuz dilleri ile farkları ve özellikleri hakkında yapılan bilimsel analizler (araştırmalar) ile ilgili bilgi veren Sema Aslan Demir desteklerinden dolayı TİKA'ya teşekkürlerini iletti.