Ankara cumhuriyet Başsavcılığı Koza-İpek Holding iddianamesini tamamladı. Hamdi Akın İpek için 77 yıl, kardeşi Cafer Tekin İpek için 90 yıl hapis cezası istendi. Holdingin 1,5 milyar tutarındaki mal varlığına el konulması talep edildi. Mahkemeye gönderilen iddianamede, soruşturmanın FETÖ'nün finans kaynağı olduğu belirtilen firari hamdi akın İpek ile yakın aile bireylerinin ortağı oldukları Koza- İpek Holdingi bünyesindeki şirketlere yönelik yürütüldüğü belirtildi. İddianamede, yapılan aramalarda ele geçirilen dijital materyaller ile mali kayıtlar üzerinde bilirkişi raporu, SPK, VDK ve MASAK tarafından düzenlenen raporlar , Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, TEM Şube Müdürlüğü ve KOM Daire Başkanlığınca düzenlenen raporlar ile dinlenen tanık beyanları ve toplanan diğer delillerin savcılıkça değerlendirilmesi sonucunda, Koza-İpek Holding bünyesinde bulunan şirketlerin ortakları, yönetim kurulu üyeleri ve çalışanlarından oluşan 45 şüphelinin 'Silahlı Terör Örgütüne üye olmak', 'Vergi Usul Kanuna Muhalefet' , 'Güveni Kötüye Kullanmak', 'Özel Belgede Sahtecilik' ve 'Ruhsatsız Silah Bulundurmak' suçlarından cezalandırılmasının istendiği belirtildi.  

SORUŞTURMA SIRASINDA İLGİLİ KURUMLAR TARAFINDAN ÇOK SAYIDA RAPOR DÜZENLENDİ

İddianamede, şüpheliler tarafından yapılan bağışlar ve harcamaların 'Terörizmin Finansmanı' suçu kapsamında olup olmadığının tespitine yönelik olarak MASAK tarafından 3 ayrı, sermayesinin bir bölümü halka açık olan şirketler yönünden yapılan incelemeler neticesinde SPK tarafından 6 ayrı, vergi Denetim Kurulu Başkanlığınca ise 7 ayrı vergi suçu raporu düzenlendiği belirtildi.

22 ŞİRKETE KAYYIM ATANDI

İddianamede, soruşturma sırasında yapılan aramalarda el konulan tüm mali kayıtlar, defterler ve belgeler üzerinde  bilirkişi heyetince yapılan incelemeler sonucunda düzenlenen rapor doğrultusunda Koza Holding bünyesindeki 22 şirkete Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğince kayyım atandığı, 674 sayılı  KHK'nın 19/1 maddesi gereğince de Koza İpek Holding bünyesinde bulunan ve kayyım idaresinde olan şirketlerin,  Ankara 4 . Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile TMSF'ye devredildiği anlatıldı.

FETÖ BASIN GÜCÜNÜN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNÜ KAYBETTİ 

İddianamede, Koza İpek Holding bünyesinde faaliyet gösteren şirketlere kayyım atanması ile FETÖ'nün mali açıdan çok büyük bir yara aldığı belirtilerek, "Ayrıca holding bünyesinde yer alan Bugün Tv ve Kanaltürk isimli televizyon kanallarının  yönetimlerinin kayyımlara geçmesi ile FETÖ basın gücünün büyük bir bölümü kaybetmiştir. Halen TMSF yönetiminde bulunan şirketlerin müsadere edilebilmesi bu açıdan büyük önem  taşımaktadır. Bu amaçla gerekli tüm çalışmalar yapılarak ilgili yerlerden raporların tamamlanmasına büyük önem verilmiştir. Soruşturma büyük bir titizlikle yürütülerek gerekli tüm delillerin toplanmasına müteakip en kısa süre içerisinde iddianame düzenlenmiştir" denildi. 

'TERÖRİZMİN FİNANSMANI' VE 'GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA' SUÇLARI NEDENİYLE MALLARINA EL KONULMASI İSTENDİ

İddianamede, şüpheliler Hamdi Akın İpek, kardeşi Cafer Tekin İpek, anneleri Melek İpek ve diğer aile bireyleri, Pelin Zenginer, Nevin İpek, Ebru İpek, Ali Serdar Hasırcıoğlu ve Şaban Aksöyek'in 'terörizmin finansmanı' ve 'güveni kötüye kullanma' suçlarını işledikleri belirtilerek, "SPK tarafından CMK'nın 128. maddesi kapsamında düzenlenen 16/01/2017 tarih ve  XX1. 5/33-1 sayılı raporda belirtilen 1.5 milyar TL  tutarındaki mal varlıklarının halen TMSF yönetiminde bulunan  şirketlerdeki ortaklık paylarından başlamak üzere TCK'nın 55/2. maddesi gereğince müsaderesi talep edilmiştir" denildi.

AKIN İPEK İÇİN 77 KARDEŞİ İÇİN 90 YIL HAPİS İSTENDİ  

İddianamenin mahkemece kabul edilmesi halinde, 'Silahlı Terör Örgütüne üye olmak', 'Vergi Usul Kanuna Muhalefet' , 'Güveni Kötüye Kullanmak', 'Özel Belgede Sahtecilik' ve 'Ruhsatsız Silah Bulundurmak' suçlamaları yöneltilen 45 şüpheliden Hamdi Akın İpek 77 yıl, kardeşi Cafer Tekin İpek 90 yıl, diğer şüpheliler ise 10 yıl ile 30 yıl arasında değişen hapis cezasıyla yargılanacak.