Son dakika Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurutulmuş, bedelli askerliğe yönelik Bakanlar Kurulu'na henüz böyle bir çalışmanın gelmediğini ifade etti.

Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları;

DARBE RAPORUNA İTİRAZLAR

"Kontrollü darbe teşebbüsü lafını söylemek, 15 Temmuz darbecilerine verilen en büyük destektir. Ortada 250 şehidin olduğu, binlerce, onbinlerce insanın tanklarla tehdit edildiği bir darbe teşebbüsüne kontrollü darbe demek akla zarar bir iştir. Bu darbelerin içerisinde başbakanın idam edildiği darbeler de oldu, siyasi idamların da olduğu darbeler de oldu ama bu kadar kanlı, millet düşmanı, dışarı ile irtibatlı bir darbe olmadı. " FETÖ ile daha iyi bir mücadele nasıl verilebilir", bunu tartışabiliriz ama buradan kalkıp "kontrollü darbe" demek büyük haksızlıktır. Her bir ayağın üstüne gidiliyor."

IKBY'NİN BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU KARARI

"Biz her halükarda, bölge ile ilgili görüşmelerimizi çok net olarak ifade ediyoruz. İlgili bütün muhataplarımıza söylediğimiz sözler aynıdır. Biz Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Bizim Kuzey Irak yönetimi ile çok yakın bir diyalog içinde çalıştığımızı da bütün dünya biliyor ama temel tezimiz Irak'ın toprak bütünlüğüdür. Kuzey Irak'taki yöneticilerin bu konuyu bir kez daha gözden geçirmelerinin daha doğru bir yol olduğunu düşünüyoruz."

AİHM'İN KHK KARARI

AİHM'in verdiği karar şu aşamada doğru bir karardır. Bir ara hukuki kademe olarak tasarlanmış olan bir komisyondur, OHAL Komisyonu. Komisyon üyeleri, nerede çalışacağı belirlendi. Dosya üzerinden kararlar verilecek. Araştırmaları sürdürecek personel alımı ile ilgili süreç de sürdürülüyor. Temmuz itibariyle başvurulara başlanacaktır. Haklı olmaları durumunda bu arkadaşlarımız görevlerine iade edilecek. 

UYUM YASALARI

"Uyum yasaları ile ilgili konu TBMM'ye bugünlerde gönderilecek, imzalandı."

KATAR KRİZİ

"Krizin ilk çıktığı andan itibaren yüksek perdeden bir söz söylemek kolaydır, derinleştiğinde onu çözmek zordur. Başta ilgili taraflar olmak üzere bütün ülkelerin samimiyet içerisinde gayret göstermesi gerekiyor. Bütün ülkeler gayret sarfetmeli. Ümit ediyoruz ki en kısa sürede bu sorun geride bırakılmış olur. Teslimattan bahsetmemiz için önce anlaşmanın imzalanması lazım. İmzalanma noktasına gelindikten sonra da teslimatı konuşabiliriz. S-400 füzeleri konusunda görüşmelerin olumlu olarak devam ettiğini söyleyebilirim."