İstanbul Aydın Üniversitesi'nin minik ziyaretçisi sincap Karamel tekerlekli protezine kavuştu. Bütün dünyanın dilinde olan bu sevimli sincap, Batman'da yabani hayvanları avlamak için kurulmuş olan kapana kollarını kaptırmış, sonrasında hayvansever Tayfun Demir tarafından tedavi ettirilmişti.  
Minik sincap  henüz 1 buçuk yaşında. İki önemli ameliyat geçirdikten sonra hayatta kalmayı başarmış fakat kapana sıkıştığı için ciddi hasar gören kollarını kaybetmişti. Karamel'in durumunu öğrenen İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri; Ortopedik Protez ve Ortez Teknikeri Usta Öğretici Mustafa Gültekin, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Tolgay Şatana, Öğretim Görevlisi Fizyoterapist Eylem Küçük ve İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Anıl Özgüç, dünyada bir ilki gerçekleştirmeyi hedefledi ve Karamel için tekerlekli protez tasarımını hayata geçirdi.   

KAPANA KAPTIRDI 

Evinde Alf adında bir sincapla da yaşayan ve sincaplara karşı özel bir ilgi duyan bilgisayar mühendisi Tayfun Demir, minik sincap Karamel ile ilk karşılaşmasını şöyle anlatıyor: "Ülkemizde yasak olmasına rağmen sincaplar satıldığı için makaleler ve videolar paylaşmaya başlamıştım. Minik sincap Karamel de Batman'da yine bahsettiğim şekilde satılmak için kurulan kapana yakalanmış ve her iki kolunu da kapana kaptırmıştı.

"Bana Karamel'in videosu geldiğinde kolları kırılmış sarkıyordu ve ben bu şekilde ölen çok sincap gördüm. Her defasında da aynı şekilde canım yandı. Daha sonra  Karamel 6 saat süren bir operasyon geçirdi ve bu kadar uzun süre narkozda kalmak bir sincap için ilk ve tekti. 6 saatin sonunda başarıyla uyandı ama bir hafta sonra kapandaki ilk zedelenmeye bağlı olarak ikinci bir operasyon gerçekleştirildi ve kolları alındı. 15 güne yakın açık yara ve antibiyotik tedavisi gördü. Bu kız bunları da atlattı, tam hayatımıza devam edelim derken İstanbul Aydın Üniversitesi'nden Op. Dr. Tolgay Şatana hocamızla görüşmeye başladık. Bize protez konusunda yardımcı olabileceklerini söylediler."

DÜNYADA BİR ÖRNEĞİ YOK

İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Anıl Özgüç Karamel ile nasıl karşılaştıklarını anlatıyor:

"Öncelikle hayvana zarar verme korkusu oldu çünkü farklı bir ortama geliyor ve çok fazla travma geçirmiş. Bu bir deneme olduğundan biz de 'zarar vermeyelim,' dedik. Başarıp başaramayacağımızı bilmiyorduk ama uyum gösterdi. Protez yapılmak üzere geldiğinde burası öğrencilerle doldu. Neredeyse 50 kişinin arasına girdi ve korktu. Bu üçüncü gelişi, her geldiğinde de biraz daha alıştı. Şimdi bu yapılan iskeletle biraz yürüyebildi. Artık kolları yok ve doğaya dönemeyecek. Bizim ondan beklediğimiz yemeğe ulaşabilmesi ve rahat etmesi Şimdi hareket edebiliyor olması bizim için aslında bir başarı.

"Bazen umutsuz hissettiğimiz zamanlar olur ya onu düşünüyorum. 300 gramlık bir hayvanın yaşama bu kadar sıkı tutunabilmesi bana ders oldu. Sincabın sahibi Tayfun Bey'in her şeye rağmen mücadelesi bizi çok etkiledi. Bunu yapma motivasyonumuz da zaten buradan geliyor."  

ÜLKEMİZDE SİNCAP ÇOK AMA SİNCAP UZMANI YOK 

Karamel'i sahiplenen ve onun için hiç bir kapıyı çalmaktan çekinmeyen Tayfun Demir insanları bu konuda elinden geldiğince bilinçlendirmeye çalışıyor:

"Araştırmaya başladıkça sincapların ormanlardan toplanıp evcil hayvan olarak internet sitelerinde satılmaya başlandığını gördüm. İnsanlara sincapları evcil hayvan gibi gösteriyorlar ve sonuç olarak insanlar da kedi köpek yerine sincap alıyorlar. Sincabın evde yaşaması mümkün değil çünkü herkes onlar için özel bir alan hazırlayamaz, hayvanları kafeslere kapatıyorlar onlarda bir süre sonra strese girip ölüyorlar. Bunları da gördükçe yazılar yazmaya, videolar paylaşmaya başladım. Bununla ilgili yetkili olan kurum Av ve Yaban Hayatı Daire Başkanlığı'yken  ben uğraşmak zorunda kaldım. İnsanlar sincap buldukları zaman internete girip sincap nedir, ne yapacağım ben bunu dediğinde ben çıkıyordum karşılarına. Sincaplarla ilgili her geçen gün artarak mailler ve mesajlar alıyorum."

Haber: Ayşe Sema Sayar (İAHA)