“Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri” adı altında İBB Muhtarlıklar Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü, tarımsal verimliliği yükseltmek, çiftçilerin milli tohumlara yönelimini artırmak ve kullanımını yaygınlaştırmak için çalışmalara başladı. İstanbul’un birçok yerinde bu çalışmaları yürüten İBB, bugün Silivri Gümüşyaka’da çiftçilerde yerli tohumu yaygınlaştırmak amacıyla çalışma ve tohum ekimi yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Ziraat Mühendisi Abdurrahman Eşref Özbey, yerli tohumun defalarca kullanabileceğini söyleyerek,  dışarıdan alınan tohumlara göre yerli tohumun yüzde 40 daha ucuz olduğunu söyledi.

DAHA VERİMLİ

Abdurrahman Eşref Özbey, “2017 yılından bu yana aralıksız devam eden proje kapsamında bugüne kadar 244 dekar alana 12 farklı türde pirinç, mısır, arpa, buğday, kara buğday, yulaf, ayçiçeği, kanola, aspir ve nohut ekim-dikimi gerçekleştirildi. Deneme ekimleri Silivri, Şile, Çatalca, Beykoz başta olmak üzere tarımsal faaliyetiyle öne çıkan bölgelerde yapılıyor.  Ziraat mühendislerinin incelemesi ve çiftçilerin görüşü üzerine, daha önce ithal tohumun kullanıldığı arazide yerli tohumların daha verimli olduğu tespit edildi. 2017 yılında Silivri’de ilk yerli buğdayın ekimi yapıldı. Hasat yapıldığında, yerli buğday ithal buğdaya nazaran yüzde 50 daha verimli” ifadelerini kullandı.