Merhaba benim sorum sigortayla ilgili. 1994 ve 1996 yılında sadece birer gün sigortalı olduğumu öğrendim. Ancak o dönem çalıştığım iş yerlerinin hiçbiri durmuyor. Ya kapanmış ya da iflas etmiş. Bu nedenle prim günüm eksik. O patronlara ulaşmama imkan yok. SGK da konuyla ilgili yapabilecekleri bir şey olmadığını söylüyor. Acaba o zaman ben farkında değildim ama en az SSK'nın da bu durumu fark etmediği için sorumluluğu yok mu? Bu durumda ne yapabilirim? 
Kural olarak işçinin sigortası işveren tarafından eksik veya hiç yatırılmamışsa işçi işten ayrıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde işverene ve SGK'na Hizmet Tespit Davası açmalıdır. Bu beş yıllık süre hak düşürücü süredir. Ancak bu kuralın istisnaları vardır. Sizin durumunuzda bu istisnai şartları sağlıyor. Sizin sigorta girişiniz yapıldığı için hak düşürücü süre sizi bağlamaz bu hususta emsal kararlar var. Hizmet Tespit Davası açabilirsiniz.
Aile apartmanımız 4 daireli ama biz 5 kardeşiz. Beşinci kardeşimiz başka bir ilçede oturuyor. Bizden kira istedi, ben payıma düşeni kabul ettim. Ancak diğer kardeşlerim, kira isteyen kardeşimize para vermek istemedi. Bu nedenle evden taşındım ve mahkemeye başvurdum. Mahkeme bizden kira isteyen kardeşimi haklı buldu ve kayyum atanmasına karar verdi. Ancak kayyumu kendimizin bulmasını söyledi. Kayyum bulduk, bu kez de diğer kardeşlerim bulduğumuz kayyumu kabul etmedi. Bu arada biz evi boşaltalı iki ay olmuştu. Apartmanda oturmaya devam eden diğer kardeşlerim, benim boşalttığım dairenin kapısını kırıp içeri kiracı almış. Bu durumda ne yapabilirim? Kiracının çıkması için tebligat mı gönderelim, yoksa yine mahkemeye mi başvuralım?
Kiracıya ihtarname çekiniz olayı anlatınız kira bedelini her ay belirtiğiniz hesaba sizin payınıza düşen ücreti tarafınıza ödemesini belirtiniz. Kiracı tarafınıza ödeme yapmazsa mahkemeye başvurabilirsiniz.

Hukuki konulardaki sorularınızı bize
yazın. Av. Cavit Karataş cevaplasın