Son dakika haberine göre; Çekya'nın başkenti Prag'da gözaltına alınan terör örgütü PYD'nin eski lideri Salih Müslim'in çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılmasına hükümetten tepki yağdı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ 'Uluslararası arenada zaman zaman terör lehine kararlar çıkıyor. Biz kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceğiz. Teröristlerin ve terör örgütlerinin rengi, dini, dili, milliyeti olmaz. Bunlarla mücadele etmek tüm ülkelerin ortak görevidir. Biz bu eli kanlı katillerle mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu tip kararlar bizim için sürpriz değil.' dedi. 

'BU TİP KARARLAR BİZİM İÇİN SÜRPRİZ DEĞİL' 

Bozdağ'ın açıklamasından satır başları: 

"Karar terör örgütlerini destek niteliğindedir. Pek çok ülke biliyor ki, PYD eli kanlı bir terör örgütüdür. Türkiye'de de pek çok kanlı eyleme imza atmıştı. Biz bu kararın uluslararası hukuka aykırı olduğuna inanıyoruz. Bu tip kararlar siyasal kararlardır. Türkiye'ye karşı yapılan terör faaliyetlerine Türkiye aleyhine destek kararıdır.  Uluslararası arenada zaman zaman terör lehine kararlar çıkıyor. Biz kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceğiz. Teröristlerin ve terör örgütlerinin rengi, dini, dili, milliyeti olmaz. Bunlarla mücadele etmek tüm ülkelerin ortak görevidir. Biz bu eli kanlı katillerle mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu tip kararlar bizim için sürpriz değil. Çünkü AB üyesi ülkelerin bu tip konularda Türkiye'ye bakışları ortadadır. Bizim için şaşırtıcı değildir.

Her ülkeyle Türkiye'nin arasında suçluların iadesi anlaşması var. Çekya'da hukuka uyulsaydı bu teröristbaşı Türkiye'ye iade edilmek üzere geçici olarak tutuklanmasına karar verilirdi." 

BAŞBAKAN YARDIMCISI ÇAVUŞOĞLU: MAHKEME KARARIYLA KURTULDUKLARINI ZANNETSELER DE...

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Çekya'nın bu kararının hukuku ayaklar altına alan, skandal bir karar olduğunu ifade etti. Kararın Türkiye'nin göndermiş olduğu dosyaların ve belgelerin nazara alınmadan verilmiş bir karar olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Çekya, BM'deki Kudüs oylamasında da ABD'nin tehditlerine boyun eğerek 'evet' oyu veren ülkelerin arasına katılamamıştı, bu noktada Çekya'nın bu kararını yeniden gözden geçirsin diliyoruz. Teröristin 'benim' ya da 'senin' anlayışıyla değerlendirilebileceği bir dönemde değiliz. Bugün Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bu terör probleminin yarın Çekya ile veya başka bir ülke ile karşı karşıya kalmayacağını düşünmemiz yanlış olur. Terör bumerang misali dönüp dolaşıp bir gün kendilerini de bulabilir. Bizim Türkiye olarak terörle mücadelemiz kararlılıkla devam ediyor, bölgemiz terörden arındırılıncaya kadar da devam edecektir. Dolayısıyla bizim için Salih Müslüm de bir teröristtir, bir terörist elebaşıdır, bu gerçeği hiçbir şey değiştiremez. Terörist elebaşları da şunu bilsinler ki, bugün mahkeme kararıyla kurtulduk zannetseler de Türkiye bir şekilde onların tepesine binecektir" diye konuştu. 

BAKAN GÜL'DEN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Gül, Salih Müslüm'ün serbest bırakılmasına ilişkin soruya, "Türkiye ile Çekya suçluların iadesine yönelik sözleşmeye taraf iki ülkedir. Bu uluslararası sözleşme gereği 18 günden az, 40 günden fazla olmamak üzere bir tutuklama kararı verilmesi gerekiyordu. Ancak bugün görülüyor ki hukuki mülahazadan ziyade siyasi gerekçelerle karar çıkmamıştır. Bu hususta sözleşmelere, hukuka aykırı karar çıkmıştır. Biz elbette bu konunun takipçisi olacağız. Türkiye Cumhuriyeti olarak Merasim Sokak, Güvenpark'ta ve diğer eylemlerde güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza yönelik terör saldırılarını yapan terör örgütü elebaşlarına yönelik bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Asla kabul edilebilir bir durum değildir, hukuki değildir, asla kabul edilebilecek bir durum değildir" yanıtını verdi. Uluslararası hukukun dikkate alınmadığına işaret eden Bakan Gül, kararı asla kabul etmediklerini ifade etti.