Her yıl farklı isimler ve değişen müfredatı ile hatırladığımız sınav dönemi maratonunda son dönemeç olan tercih zamanına sayılı günler kaldı. 2 buçuk milyon öğrencinin 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'nın, 31 Temmuz tarihinde açıklanması planlanıyor. Tercih dönemlerinde pek çok aday bölüm yazma ya da tercih yapmama konusunda büyük kafa karışıklığı yaşıyor. Tercih döneminde neler yapılması konusunda uzmanlar her gün birbiri ardına açıklamalar yapmaya devam ediyor. Uzmanlar, bu dönemde adaylara kesinlikle baskı yapılmamasını ve istemedikleri bir bölümde okumaya zorlanmamaları gerektiğinin altını çiziyor.

SÜRPRİZ OLABİLİR

Konu ile ilgili görüşünü aldığımız Psikolog Özge Öztaşçı, adayların beklediklerinden düşük ya da yüksek puanlar ile karşılaşabileceklerini belirterek, "Üniversite sınavına hazırlanan adaylar için bu sene oldukça koşuşturmalı geçti. Adaylar, tam sınavı atlatıp tatil moduna girerken bu sefer de karşılarına en az sınav kadar önemli bir süreç çıkıyor; tercih dönemi. Kimisi hedefini oluşturarak, kimisi de sonra karar veririm düşüncesiyle girdi sınava. Fakat evdeki hesap her daim çarşıya uymayabiliyor. Bu yüzden adaylar beklediklerinden yüksek ya da düşük puanlarla karşılaşabileceklerini asla unutmamalı" diyor.

LİSTE HAZIRLAYIN

"Tahminlerinden yüksek puan alan adayların heyecana kapılarak çevrenin ya da okuduklarının gazına gelerek tercih yapmamalı" diyen Öztaşçı, adayların sırf puanı yetiyor diye istemediği bir okulu ve bölümü yazmamalı, kendi istekleri doğrultusunda bir okul-bölüm listesi hazırlamaları gerektiğinin altını çiziyor.

Beklentilerinin altında puanlar ile karşılaşan adayların da öncelikle, tercih yapıp yapmayacaklarına karar vermeleri gerekiyor. Öztaşçı, "Tercih yapmaktan vazgeçen adaylar bu kararlarını o anlık hayal kırıklığıyla değil, seçenekleri iyice düşünüp tartarak vermeli. Bir sene daha hazırlanmanın olası zorlukları, motivasyonlarının ne derece etkileneceği, gelecek sınavın zorluk derecesi gibi faktörler düşünülüp karar verilmeli. Puanları beklediklerinden düşük gelip de tercih yapacak adaylar ise, sadece bir bölüme girmiş olma mantığıyla hareket etmemeli. Sonradan mutsuz olacağı bir tercih yapmamaya özen göstermelidir" ifadelerini kullandı.

Öztaşçı son olarak, adayların tercih dönemlerini olabildiğince sakin geçirmeli ve çevresindekilerin onu yönlendirmesini izin vermemeleri gerektiğini belirtti.

Sibel GÜLERSÖYLER